Kožní onemocnění a alergické vyrážky

Tagy:  kožní onemocnění, kožní vyrážka, kůže, růže, svrab, exém, lupénka

Sponzorované odkazy:

Kožní onemocnění a alergické vyrážky

Onemocnění kůže je vždy velice nepříjemnou a citlivou záležitostí a to z důvodu, že je mnohdy přenosná, čili se netýká pouze nás. Alergických vyrážek může být nepřeberné množství. Pojďme si je tedy trochu specifikovat.

Dermatóza je nespecifikované kožní onemocnění, lupénkou počínaje, přes erysipelas, mykózy, kožní tuberkulózu, nádory a vředy, ekzémy a vyrážky, napadení parazity a roztoči, až k dermatitidám kon­če.

Růže, je streptokokové onemocnění kůže. Postihuje převážně děti a starší lidi. Projevuje se velkými rudými skvrnami a vyrážkami na obličeji a končetinách. Propuknutí nemoci bývá provázeno horečkami a zimnicí, nechutenstvím, bolestí hlavy a podobně. Toto kožní onemocnění je přenosné a nakažlivé.

Lupenka je nepříjemným kožním onemocněním, autor: antilupusLupenka je nepříjemným kožním onemocněním, autor: antilupus

Svrab je infekční kožní nemoc způsobená parazitem. Projevuje se vyrážkami, nepříjemným svěděním a kožními změnami v podobě oděrek pupínků a skvrn. Toto kožní onemocnění se přenáší obvykle přímým fyzickým kontaktem s vyrážkou, méně přes předměty, jako jsou lůžkoviny. Infekci napomáhá snížená imunita. Na svrab jsou náchylné zejména děti, které se infikují hlavně hraní. Kožní onemocnění svrab je přenosný i sexuálním stykem. Léčba má odpovídat klinickému stavu onemocnění a podle toho se vybírají vhodné preparáty.

Dalším typem kožní nemoci je lupénka. Předpokládá se, že určitou roli ve vzniku lupénky hraje dědičnost. Je také známo, že existují faktory, které psoriázu vyvolávají nebo ji zhoršují, jako je psychologický stres, poškození kůže, některé léky či infekce. Kožní onemocnění se obvykle objevuje ve věku mezi 15 a 35 lety, může se však vyvinout kdykoliv. Toto kožní onemocnění je nevyléčitelné, ale jeho příznaky, výražky, se dají úspěšně tlumit.

Mezi alergické vyrážky patří také Atopický ekzém. Alergická vyrážka postihuje děti, u nichž se poprvé projevuje ve věku mezi dvěma a šesti měsíci. Nejčastěji se alergická vyrážka v podobě atopického ekzému objevuje v obličeji a dráždění, které způsobuje, ruší spánek dítěte. Alergická vyrážka se může rozšířit po celém těle, ale nebývá pod plenkami. U poloviny takto postižených dětí se ekzém ztrácí asi v 18 měsících věku. U zbylé poloviny se přestěhuje do kožních záhybů a nachází se zejména v loketních a podkolenních jamkách. Dále bývá pod bradou a po stranách krku, na zápěstích a kolem kotníků.

Atopický exém zlobí i malé kojence, autor: flexastymAtopický exém zlobí i malé kojence, autor: flexastym

Článek Kožní onemocnění a alergické vyrážky byl publikován 20. července 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...