Endoprotéza – výměna kyčelního kloubu

Tagy:  Kloub, výměna kloubu, kyčelní kloub, operace

Sponzorované odkazy:

Endoprotéza – výměna kyčelního kloubu

Bolest v kloubu může zásadně ovlivnit nejenom chůzi, ale jakýkoliv pohyb. Tento druh obtíží postihuje spíše starší populaci, avšak může se vyskytnout i u sportovců či jedincům s onemocněním kostí a kloubů.

Totální endoprotéza kyčle se používá v případě, kdy je vlastní kloub poškozen úrazem, zánětem nebo degenerativním onemocněním známým jako artróza. Pacienti jsou omezeni v běžných denních činnostech, kloub je bolestivý, oteklý a nelze se spolehnout na jeho nosnost. U totální endoprotézy jsou nahrazeny všechny kloubní části v celém rozsahu.

Totální endoprotéza, neboli úplná náhrada kyčelního kloubu, tzn. hlavice i jamky, se používá v případě poškození kloubu. Toto poškození může mít příčinu zánětlivou, traumatickou, onkologickou a nebo degenerativní.

Předoperační péče

Než se zahájí proces výměny kloubu, měli byste rozhodně podstoupit předoperační péči. Medicínská péče spočívá v autotransfuzi, což je odebrání a následné podání vlastní krve. Ta je pacientům odebrána dvakrát, vždy čtrnáct dní a týden před zákrokem. Při operaci je tedy pacientovi podána jeho vlastní krev, čímž se minimalizuje riziko přenosu některých nemocí a zároveň je zajištěna maximální kompatibilita. Rehabilitační péče je systém cvičebních kroků, jenž pacientovi pomohou připravit se na zákrok.

Náhrada kyčelního klubu patří mezi běžné operace, autor: nutriovenNáhrada kyčelního klubu patří mezi běžné operace, autor: nutrioven

Operace

Celková operace je samozřejmě prováděna pod celkovou anestezií. Kloubní hlavice je vyráběna v různých velikostech a materiálech. Jedná se o biologicky nedráždivý kov slitiny kobaltu a chromu, který se kombinuje s keramickými materiály či polyetylénem. Vložka je do původní kloubní jamky upevněná pomocí cementu – polymetylakrylátu. Hlavice je do actabula ukotvena pomocí dříku, který je vyroben z ušlechtilé slitiny a zacementována v horní části kosti stehenní.

Pooperační zotavení

První den po operaci tráví pacient zejména vleže, operovaná končetina je ve vyvýšené poloze. Obzvlášť důležité je aby nedošlo k přetočení špičky chodidla zevně, což by mohlo způsobit vykloubení operovaného kyčelního kloubu. Pacientovi je vkládán molitanový polštář mezi stehna, který zajistí optimální odtažení dolních končetin. Začíná nácvik posazování. Druhý den začíná nácvik chůze o berlích. Pátý den se už může pacient přetáčet na zdravý bok, ale je nutné dbát na to, aby měl mezi stehny molitanový polštářek. Druhý týden může být pacient propuštěn do domácí péče.

Článek Endoprotéza – výměna kyčelního kloubu byl publikován 29. února 2012 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (6).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...