Očkování děložního čípku – předejděte smrtelné rakovině

Tagy:  Rakovina, děložní čípek, nemoc, onemocnění, nákaza, virus, hpv

Očkování děložního čípku – předejděte smrtelné rakovině

Ženské ústrojí je jedním z nejnáchylnějších oblastí lidského těla a proto bychom o něho my ženy, měly značně pečovat. Řeč ovšem není jen o vnějších procedurách, depilacích a hygieně, měly bychom se také důkladně zamyslet nad tím, jestli naše vnitřní ústrojí funguje tak jak má a zda-li ho nemůžeme ochránit. Rakovina děložního čípku je zákeřná nemoc, které ročně podlehnou tisíce žen, důvod je však zcela zbytečný. Předejděte smrtelné nemoci a raději nechte sebe a své dcery včas očkovat.

Dle statistik je rakovina děložního čípku celosvětově druhý nejčastější typ rakoviny u žen po rakovině prsu. Ročně onemocní 480 000 žen, polovina z nich umírá. V České republice je ročně diagnostikováno více než 1000 nových případů cervikálního karcinomu, z nichž přibližně 400 končí smrtí.

Nechte očkovat své dcery, autor: rotulum fixNechte očkovat své dcery, autor: rotulum fix

K onemocnění děložního čípku a jeho následné infikaci dochází při pohlavním styku lidským papillomavirem, který způsobí buněčné změny a odstartuje rakovinné bujení. Zmíněný virus, zkráceně HPV, není žádnou zvláštností, podle statistik s ním do kontaktu přijde až 80 % sexuálně aktivních žen. Zdrojem infekce jsou běžně mužské urogenitální orgány. V dnešní době se stává ve vyspělých společnostech očkování proti rakovině děložního čípku jakousi standardní záležitostí. K rizikovým faktorům nakažení viru HPV patří časté střídání sexuálních partnerů a vůbec brzký vstup do sexuálního života. Škodlivé je rovněž kouření, které podporuje odolnost viru v tkáních.Většinou se organismus ženy dokáže s virem vypořádat sám, problém nastává při dlouhodobé infekci 6 a více měsíců. Nákaza HPV nemá v počáteční fázi žádné příznaky, většina žen se o ní dozví až po cytologickém vyšetření. Nezbytná je tedy prevence a pravidelné kontroly u gynekologa. Časná stádia jsou totiž ve vysokém procentu případů vyléčitelná. Krvácení a bolestivost močovodů jsou již příznaky rozvinutého karcinomu.

Očkování proti rakovině děložního čípku je v tuto chvíli jediné očkování, které je na trhu dostupné proti tak vážné nemoci, jako je rakovina. Karcinom děložního čípku nevznikne, když není v organizmu přítomen virus HPV, a protože očkování brání infekci, zabrání i vzniku karcinomu. Očkování proti HPV je vhodné pro všechny dívky a ženy. V tuto chvíli probíhá také akce zdravotních pojišťoven na podporu tohoto očkování.

Rakovina děložního čípku je velice rozšířenou nemocí, autor: delin evansRakovina děložního čípku je velice rozšířenou nemocí, autor: delin evans

Článek Očkování děložního čípku – předejděte smrtelné rakovině byl publikován 9. května 2012 v 10.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...