Bolesti prsou – jak rozpoznat opravdový problém?

Tagy:  Prsa, bolest prsou, příčina, menstruace, antikoncepce, těhotenství, rakovina, zánět

Bolesti prsou – jak rozpoznat opravdový problém?

Jistě si říkáte, že pojem bolesti prsou je jaksi obecný a zahrnuje nesčetně odvětví. V tom máte samozřejmě pravdu, proto je třeba si určité problémy specifikovat, neboť je třeba určit, jestli se jedná o dočasný stav, kvůli kterému se nemusíte znepokojovat a nebo jste se setkala s vážnějším problémem, se kterým si sama neporadíte…

Bolest prsou je docela široký pojem a tak tyto bolesti na prsou mohou mít docela dost různých příčin. Nejčastěji se jedná o menstruační problémy, avšak mohou být předzvěstí daleko závažnějších problému jako je například infarkt myokardu či špatné plíce, musíte si tedy upřesnit, kde přesně se obtíže nacházejí a jak se projevují.

Menstruace

Některé ženy si stěžují na občasné pocity pnutí a bolestí v prsou, které se objevuje periodicky v určité fázi menstruačního cyklu, obvykle v premenstruačním období. Jde o vliv ženských pohlavních hormonů na tkáň prsu. Těmito stavy se však nenechte vyvést z míry, jsou pro cyklus typické, ba naopak potřebné pro správnou činnost vašich prsních žláz. S příchodem menopauzy a postupnou ztrátou menstruace samozřejmě bolesti odezní.

Boles prsou ve většině případech souvisí s menstruací, autor: talamusBoles prsou ve většině případech souvisí s menstruací, autor: talamus

Antikoncepce

Hormonální antikoncepce jakožto zevně podávané ženské hormony mají řadu nežádoucích účinků a nepříjemné pocity jako jsou bolesti v prsech mohou vyvolat také. Pokud se stav nelepší, je nutné konkrétní antikoncepci vysadit a zkusit nahradit jiným typem, neboť v tomto případě bolest typická rozhodně není. V případě, že obtíže přetrvávají po vysazení či nahrazení jinými antikoncepčními pilulkami, vyhledejte lékařskou pomoc a konzultujte případnou alternativu ochrany.

Těhotenství

Pro těhotenství je pocit pnutí a někdy i palčivá bolest přímo charakteristická. Princip je naprosto logický, neboť se vaše tělo připravuje na příchod potomka, prsní žlázy se zaplňují mlékem, čili musí zvětšit svůj objem. Po porodu či se ztrátou mléka obtíže ustanou, avšak mohou se opětovně objevit s nasazením antikoncepce.

Zánět

Zánět prsu většinou vzniká při kojení, ale může pochopitelně vzniknout i u nekojících žen. Původcem jsou bakterie, které nejčastěji přes mléčné žlázky proniknou do prsní tkáně. Prs je zarudlý, může být zvětšený, je bolestivý a někdy se objeví i horečka. Tento stav není normální a sám neodezní, lékař vám pomocí speciální pumpičky zánět odsaje a případně vám naordinuje léky. Mechanické odstraňování zánětu z prsu je velice bolestivé, proto jej provádí zásadně specialista.

Rakovina

Většina forem rakoviny prsu nebolí. Existuje však málo častá tzv. zánětlivá forma rakoviny, která bolest vyvolává.

Bolest prsou v těhotenství kojením odezní, autor: amy rollandBolest prsou v těhotenství kojením odezní, autor: amy rolland

Článek Bolesti prsou – jak rozpoznat opravdový problém? byl publikován 15. května 2012 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...