Bolesti chodidel – proč vznikají a jak se jich zbavit?

Tagy:  bolest chodidel, bolesti, chodidla, jízda na kole, obuv, špatná obuv, tenisky, ploché nohy, léčba, ortopedické vložky

Sponzorované odkazy:

Bolesti chodidel – proč vznikají a jak se jich zbavit?

Jakákoliv bolest je pro každého nepříjemná a dokážu ovlivnit byť sebemenší pohyb. Bolesti zad vznikají z větší námahy, než naše tělo unese či genetickým pokřivením. Bolest hlavy často souvisí se špatným režimem, nedostatkem spánku či pití a nebo se stresem. Každá bolest má svou příčinu a obvykle také své řešení, ale z jakého důvodu nás začne trápit bolest chodidel a jak se ji jednou pro vždy zbavit? Možná na vás tato otázka působí jaksi zapeklitě, ale opak je pravdou.

Jízda na kole

Dlouhá jízda na kole v horku či se špatně padnoucími botami může mít za následek nepříjemné pálení bříšek chodidel. Tlak, který je při jízdě, a to především do kopce, na chodidla vyvíjen, může způsobit stlačení nervů a následnou bolest. Pokud se vám tato nepříjemnost přihodí během jízdy, nemá jinou možnost, než zastavit, sundat si boty a nechat nohy vychladnout. Pokud však chcete tomuto problému během jízdy předejít, zaměřte se na prevenci.

Bolest chodidel má několik příčin, autor: doctordelacusBolest chodidel má několik příčin, autor: doctordelacus

Špatně padnoucí obuv

Špatně padnoucí tretry, tenisky či botasky jsou zárukou bolavých nohou. Až budete vybírat nové boty, zkuste jednoduchý trik. Vytáhněte z boty vložku, přidržte si ji u bosého chodidla, nejlépe před zrcadlem. Pokud vám přes vložku přečnívá na jakémkoliv místě třeba jen kousek chodidla, potřebujete větší boty. Koupit dobře padnoucí boty, ve kterých ujdete nějaký ten kilometr absolutně bez bolesti není zrovna snadné, proto když narazíte na takové, které vám perfektně sedí, kupte si jeden pár do zásoby.

Genetika

Další variantou, proč vás při chůzi či dlouhém stání bolívají chodidla je genetika, se kterou bohužel nic nenaděláte. Po svých rodičích či prarodičích jste mohli zdědit ploché nohy, deformaci prstů, jenž se obvykle řeší operativně, dále pak patní ostruhu, vychýlení osového postavení končetiny, to bývá obzvláště bolestivé a posledním problémem je rozdílná délka nohou.

Léčba

Na všechny tyto problémy se vám podívá zkušený ortoped, který vám jako základ doporučí kvalitní vložky do bot, které dokáží hotové zázraky. Anatomicky řešené, vyztužené pomůcky vám pomohou vyrovnat rozdíly mezi chodidlem a obuví, která vás následně nebude tlačit. Složitější deformace jako je vychýlený prst či špatné postavení končetin je nejlepší řešit operativně.

Na bolesti chodidel pomohou ortopedické vložky, autor: prozdraviczNa bolesti chodidel pomohou ortopedické vložky, autor: prozdravicz

Článek Bolesti chodidel – proč vznikají a jak se jich zbavit? byl publikován 3. června 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...