Bolesti třísel – příčiny a léčba

Tagy:  bolest třísel, třísla, příznaky, příčina, kýla, léčba, prevence

Sponzorované odkazy:

Bolesti třísel – příčiny a léčba

Sami jste jistě zažili pocit bolesti z namáhavého sportu či zdlouhavého odpoledne v posilovně, kde jste si dali opravdu do těla. Bolesti třísel jsou těmto obtížím mnohdy velice podobné, proto se jim zkuste za každou cenu vyvarovat a sportujte opatrně.

Bolest v oblasti třísel, je tak jako bolest v oblasti holeně problém, který je dosti častý a který si člověk způsobí tím, že nesprávně chodí nebo běhá, případně používá k chůzi nebo běhu pro něj nevhodnou obuv. Ale pokud bolest přetrvává, neměli bychom ji ignorovat, jelikož padá podezření na tříselnou kýlu, která může, ale nemusí nastat po námaze. Dále může bolest pocházet od kyčelního kloubu, který je postižen artrotickou změnou. Bolest vyzařující do třísel může mít svůj původ i od orgánů břišní dutiny. Pokud je bolest náhlá, prudká a vystřeluje do třísla, může se jednat o takzvanou náhlou příhodu břišní. Její příčinou může být zánět červovitého výběžku slepého střeva, nebo zánět jiného z břišních orgánů. S náhlou prudkou bolestí neotálejte a dostavte se na pohotovost.

Tříselná kýla je výhřez části břišního obsahu do tříselného kanálu, kudy za embryonálního období procházely důležité struktury, například varlata. Často se tak děje při zvýšené námaze, kdy je na břišní stěnu vyvíjen svalový tlak. Kýla může být v tříslech patrná jako bulka, nebo je tříslo pouze zarudlé a dané místo je bolestivé.

Bolestivá třísla je třeba procvičovat, autor: karen mercleBolestivá třísla je třeba procvičovat, autor: karen mercle

Příčiny

Problémy v oblasti třísel si dost často způsobíme tím, že při běhu nezapojujeme břišní svaly a vše taháme jen přes přední stehenní sval. Tím dochází k přetěžování tříselného vazu, případně k uvolnění tříselných kanálků, což oboje pak vnímáme jako palčivou bolest v tříslech. Další důvod problému může být způsoben také tím, že používáme nevhodnou obuv. To se týká zejména žen a běžců, kteří našlapují, respektive se odrážejí z vnitřní části nohy, tedy mají pronace.

Prevence

Účinným prostředkem prevence je posilování svalů. V případě prevence před problémy, které vnímáme jako bolest v oblasti třísel můžete preventivně, nebo po vyléčení, provádět následná cvičení.

Léčba

Pokud vás trápí bolest v tříslech tak by jste určitě měli co nejrychleji vyhledat svého obvodního lékaře. Váš obvodní lékař a vyšetří a určí diagnózu. Případně vás odešle za specialistou. Nespoléhejte tedy na informace z internetu a vyhledejte svého lékaře.

Článek Bolesti třísel – příčiny a léčba byl publikován 25. července 2012 v 17.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...