Břišní tyfus – o co se vlastně jedná?

Tagy:  břišní tyfus, infekce, nemoc, choroba, bakterie, kontaminace, nákaza, kapénka, očkování, léčba

Sponzorované odkazy:

Břišní tyfus – o co se vlastně jedná?

Méně známou, avšak značně nebezpečnou nemocí je břišní tyfus. Horečnatá infekční choroba je ojedinělá pro nás pro Čechy proto, že ji v našich končinách nemůžete chytit. Kde se však velmi snadno nakazíte, jsou tropické oblasti.

Břišní tyfus způsobuje bakterie Salmonella Typhi, která vzniká důvodem příliš teplé půdy a špatných hygienických podmínek. Setkat se s ní tedy můžete v rozvojových a zaostalejších státech Afriky, jižní Ameriky a některých částí Asie. Výjimkou nejsou ani tropické oblasti ostrovů Indonésie či Filipín. Proto se před cestou do jakékoliv země nechte řádně očkovat, na břišní tyfus byste mohli i zemřít.

Jeho přenos je podobný jako u žloutenky, čili kapenkovým způsobem. S tyfusem přijdete do styku ovzduším, kontaminovanou vodou, se stykem se stolicí, krví, slinami a podobně. Statistiky uvádějí, že přibližně každý 25 turista, mířící do zemí s touto nákazou je postižen. Celkové číslo čítá až 16 milionů lidí ročně, přitom 600 tisíc jich na bakterii zemře. Toto číslo není zrovna malé, proto byste břišní tyfus opravdu neměli podcenit.

Tyfus se objevuje převážně v rozvojových zemích, autor: cynjonTyfus se objevuje převážně v rozvojových zemích, autor: cynjon

Inkubační doba je od jednoho týdne až po 24 dní, přičemž nepociťujete žádné příznaky nemoci. Propuknutí nemoci se projeví vysokými horečkami až okolo 40 stupňů, nechutenstvím, malátností, bolestmi hlavy, vyrážkou, obvykle však bez průjmů. Pokud pacient podstoupí léčbu, tyto obtíže se po dvou až pěti dnech dají na ústup, v případě neléčeného tyfu dochází k blouznění a krvácení střev. Statistiky uvádějí, že uzdravených pacientů je většina, čili nemoc není až tak akutním problémem, ale bohužel a trvale zdraví jedinec se může stát bacilonosičem, což může být velký problém pro jeho rodinu, pracovní kolektiv,, přátele a vlastně celkově pro lidi v jeho okolí.

Pokud jste se rozhodli odcestovat do zemí s výskytem břišního tyfu, je dobré se unformovat o očkování a následně jej také podstoupit. Injekci je dobré provést přibližně 14 dní před odjezdem na dovolenou, přičemž je dobré je následně každé 3 roky opakovat. Její účinnost však není stoprocentní, proto dbejte na zvýšenou hygienu.

Raději se nechte včas očkovat, autor: JustinatDJRaději se nechte včas očkovat, autor: JustinatDJ

Článek Břišní tyfus – o co se vlastně jedná? byl publikován 16. srpna 2012 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...