Jak vycházet se spolubydlící?

Tagy:  jak vycházet se spolubydlící, kamarádka, byt, bydlení, pravidla, kritéria

Sponzorované odkazy:

Jak vycházet se spolubydlící?

Ne každý si v dnešní ekonomicky náročné době, může dovolit vlastní bydlení a nebo díky studiu na vysoké škole po vlastním hnízdečku ani neprahne. Spousta z nás si prošla či právě prochází společným soužitím, které nemusí být vždy jednoduché. Pakliže budete dodržovat pár základních pravidel, nemusíte se se spolubydlící nikdy dostat do konfliktu.

Volte vlastní soukromí

V případě, že bydlení teprve sháníte, stanovte si jistá kritéria, za která budete v budoucnu opravdu děkovat. V první řadě, ač to zní paradoxně, je lepší se sestěhovat spíše se známou, o které víte, že je nekonfliktní, ale nemáte společné zájmy, než s kamarádkou. Dobré přítelkyně totiž občas mívají tendence překračovat jisté hranice a zasahovat do vašeho osobního prostoru, kdežto pouhá známá si bez dovolení nepůjčí váš ručník ani vám nesní oběd. Dobře si tedy rozmyslete, jestli jsou vám vaše kamarádky cenné, mohli byste o ně snadno přijít. V druhé řadě, pokud vám to finance dovolují, se zaměřte na samostatný pokoj. Přeci jen jste v jistém věku, kdy potřebujete soukromí a soužití v jedné místnosti s jinou osobou může být vysilující a stresující.

Stanovte si jistá pravidla, autor: kitm1088Stanovte si jistá pravidla, autor: kitm1088

Stanovte pravidla

jakmile se nastěhujete, okamžitě si udělejte jistá pravidla, bez kterých se zkrátka neobejdete. Sedněte si nad skleničku vína a sepište na papír úkoly, ve kterých se budete střídat. Skvělým pomocníkem je tabulka takzvaných služeb. Tento týden vynesu odpadky já, ten další ty. Jednou zametu a vytřu já, ty utřeš prach a podobně. Neexistuje, aby jeden z vás pracoval více, jak ten druhý. Dalším bodem je lednice. Vymezte si určitý prostor pro vaše jídlo a pro jídlo spolubydlící, pak se vyhnete nepříjemnostem v podobě snědené svačiny. Tyto neviditelné mantinely by se měly vztahovat také na vaše veškeré osobní věci jako je kosmetika, hygienické potřeby a podobně. Chování se dle pravidla společného vlastnictví nikdy nedělá dobrotu. Když už budete u pravidel, nezapomeňte zmínit také návštěvy a to pánské i kamarádské. Máte právo vědět, kdo se bude pohybovat po bytě a zda někdo zůstane přes noc. Nahlásit návštěvu předem přeci není žádný problém a vy se alespoň zbavíte nepříjemného ,,dusna“ potom.

Článek Jak vycházet se spolubydlící? byl publikován 18. listopadu 2012 v 15.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...