Jak na klidný a nerušený spánek?

Tagy:  spánek, odpočinek, matrace, nábytek ložnice, rošty, zdravotní matrace, kvalitní postel

Jak na klidný a nerušený spánek?

Každou noc se v posteli převracíte a vstáváte unavenější, než když jste šli spát? Tento problém nepodceňujte, kvalitní a ničím nerušený spánek je pro naše zdraví nesmírně důležitý. Přinášíme vám tipy, jak kvalitu spánku zlepšit.

1. Zajistěte si tmu a klid

Světlo má na spánek výrazný vliv. Jakmile je v místnosti větší množství světla, uvolňují se hormony, které spánku zamezují. Vypněte proto všechny zdroje světla a vybavte svá okna kvalitními roletami či žaluziemi. Spát se samozřejmě nedá ani v hlučném prostředí. Jestliže jde hluk z ulice, zavřete okna. Pokud vás ruší vaše rodina či spolubydlící, slušně je požádejte, ať se utiší. Velmi nepříjemným faktorem může být to, když si jeden z partnerů v ložnici zařídí pracovní koutek. Neustále cvakání klávesnice vašemu spánku rozhodně nepomůže.

2. Před spaním si vyvětrejte

Řada lidí zapomíná pravidelně větrat. Nebuďte jedním z nich a před spaním si vždy řádně vyvětrejte. Do místnosti tak vpustíte čerstvý vzduch a především kyslík, který kvalitu spánku značně vylepší. V létě můžete s otevřeným oknem spát celou noc – pokud vás tedy nebude rušit ruch z ulice.

3. Dejte sbohem hmyzu

Zvlášť v letních měsících spánek narušuje nepříjemné bzučení hmyzu, ráno se pak budíme celí poštípaní. Tento problém vyřešte co nejrychleji – využít můžete například síť do oken a přípravky proti hmyzu. Po jejich použití ale dobře vyvětrejte, ať během spánku nemusíte vdechovat jejich výpary. Vhodné jsou i odpuzovače hmyzu do zásuvky.

4. Nepřejídejte se před spaním

Pokud se v noci budíte poté, co jste před spaním snědli hromady jídla, není na tom nic divného. Budí vás totiž aktivita trávicího ústrojí. Přejídání před spaním ale může mít i mnohem vážnější zdravotní následky, navíc budete také nabírat na váze. Doporučuje se proto jíst nejpozději dvě hodiny před plánovaným usnutím. Pak bude potrava včas strávena, ale zároveň ještě nebudete pociťovat hlad.

Kvalitní postel a matrace jsou základ, autor: kuponoKvalitní postel a matrace jsou základ, autor: kupono

5. Dodržujte pravidelný denní režim

Jestliže je to jen trochu možné, uléhejte ke spánku a vstávejte vždy ve stejnou dobu. Tělo si tak navykne na pravidelný režim a usínat se vám bude hned lépe. Jinak se může stát, že přesně v dobu, kdy budete chtít jít spát, bude vaše tělo připraveno na aktivitu.

6. Hoďte starosti za hlavu

Ač je to někdy velmi těžké, zkuste před spaním nemyslet na žádné problémy. Jinak vás totiž budou celou noc budit noční můry.

7. Pořiďte si kvalitní matraci

Jestliže žádný z těchto tipů nepomáhá, hledejte problém někde jinde – ve své posteli. I ta totiž rozhoduje o tom, jak dobře se vyspíte. Pořiďte si proto opravdu kvalitní postel, jejíž součástí by měla být i zdravotní matrace. Zbavíte se tak problémů se zády a jejich bolest vás nebude budit. Velmi vhodné jsou i rošty do postele, které zajistí kvalitní spánek bez přetížení šíjových i zádových svalů. Podle potřeby je také můžete různě nastavit, aby váš spánek byl co nejlepší. Vaše záda vám budou vděčná.

Článek Jak na klidný a nerušený spánek? byl publikován 11. června 2015 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...