Káva a hubnutí – ano či ne?

Tagy:  hubnutí, káva a hubnutí, kofein, metabolismus, tělo, organismus

Sponzorované odkazy:

Káva a hubnutí – ano či ne?

Hubnutí je proces, kterým se zabývá celé lidstvo a stalo se jakousi posedlostí. Setkat se můžeme jak s extrémy v podobě anorexie, bulimie či drastických diet, kterými si lze nenávratně zničit zdraví, ovšem najdeme také mnoho způsobů, jak snadno, jednoduše a celkem chutně shodit nadbytečné kilogramy a radikálně změnit postavu, stačí jen hledat ty správné informace a nejlépe vyhledat odborníka. Bohužel, jak to tak bývá, i zde je spousta ,,ale“, která pokusy o hubnutí často ničí. Každý z nás má nějaký stravovací vroubek, bez kterého si svůj život nedokáže představit. Někdo bezmezně zbožňuje čokoládu, jiný si ujíždí na smažených hranolkách a zbytek populace by nepřežilo den bez lahodného moku, kávě. Jak to tedy s kávou a hubnutím vlastně je?

Není káva jako káva

Účinky kávy na lidský organismus jsou nám známé a vesměs jasné. V první řadě dovede navodit organismus k lepším výkonům, povzbudit myšlení a díky mocnému kofeinu jednoduše nabudit. Již staří Arabové tvrdili, že je káva velmi zdravá a tělu prospěšná, což je určitě pravda, jelikož právě tento národ si potrpí na kvalitní pražená zrna, která obsahují spousty antioxydantů i minerálních látek. Bohužel není káva jako káva a spousta z nás si místo kvalitního espressa z čerstvě pražené a mleté kávy, denně dopřává kávu rozpustnou, která je směsí velmi nekvalitních zrn se slabým aroma. Pokud tedy bez kávy nepřežijete, popřemýšlejte o koupi presovaru a nebo si každý den v nejbližší kavárně vyzvedněte kelímek s sebou.

Kofein podporuje činnost metabolismu, autor: stephenyeKofein podporuje činnost metabolismu, autor: stephenye

Káva při hubnutí ano, ale…

o kávě je známo, že obsahuje kofein a ten podporuje rychlejší činnost metabolismu. Logicky, při hubnutí je konzumace kvalitní kávy vhodná. Ovšem v první řadě musíte vypudit myšlenku ,, čím více vypiji, tím rychleji zhubnu“, neboť tak to rozhodně nefunguje a nic se nemá přehánět. Dopřejte si proto jednu, maximálně dvě kávy za den a to v několikahodi­nových časových intervalech. Dalším ohromným nešvarem pití kávy je fakt, že z ni často uděláte kalorickou bombu. Káva jakožto taková je nekalorická, ale po přidání třiceti procentní smetany nebo šlehačky a dvou kostek cukru se rázem promění v kalorickou bombu. Cukr proto nahraďte sladidlem, v lepším případě jej vypusťte a tučné smetany vyměňte za polotučné mléko. Na co také nezapomeňte, je dodržování pitného režimu, káva totiž organismus odvodňuje.

Káva se šlehačkou je kalorickou bombou, autor: calgary reviewsKáva se šlehačkou je kalorickou bombou, autor: calgary reviews

Článek Káva a hubnutí – ano či ne? byl publikován 1. března 2013 v 20.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...