Káva má spoustu benefitů pro zdraví

Sponzorované odkazy:

Káva má spoustu benefitů pro zdraví

Káva provází lidstvo už od nepaměti. Málokdo si umí představit ráno bez šálku lahodné kávy, která nás osvěží a nastartuje. Vědci se mezi sebou neustále přou, zda je káva prospěšná pro zdraví, či nám naopak ubližuje.

Internet je tak plný výzkumů a článků o tom, jak nám káva ubližuje, nebudeme se přít, některým lidem s chronickými onemocněními dokáže káva uškodit. Ale na druhé straně má šálek kávy také spoustu přínosů pro naše zdraví.

Káva obsahuje kofein, tento přírodní stimulant je důvod, proč se po vypití kávy cítíte nabiti energií. Kofein zlepšuje náladu, zkracuje reakční dobu, ale také zlepšuje paměť. Spousta fitness nadšenců vám také potvrdí, že kofein vám pomůže prodloužit vytrvalost a zlepšit vaše výkony v posilovně. Ne nadarmo je kofein součástí mnoha šejků a nápojů, které se užívají před cvičením. I velmi mnoho spalovačů tuků obsahuje právě kofein.

Kromě kofeinu je kvalitní káva zdrojem i některých živin, třeba vitamínů skupiny B, draslíku a riboflavinu. Antioxidanty, jež káva obsahuje, nám pomáhají chránit naše zdraví a bojovat proti spoustě onemocnění.

Popíjení kávy nás pomáhá chránit před rozvojem diabetu druhého typu. Dle výzkumů jsou kávový nadšenci také ušetřeni Alzeimerovy a Parkinsonovy choroby.

Máte nemocná játra? Káva vám pomůže předcházet jaterní cirhóze. I rakovina jater a tlustého střeva prý není tak častá u milovníků kávy.

Kdo si po ránu dokáže užít šálek napěněné kávičky, prý také trpí méně často depresemi. Pokud to s kávou však přeháníte a vypijete 8 a více šálků za den, naopak můžete být předráždění a trpět úzkostmi. Nezapomínejte ani dodržovat pitný režim, protože káva vás dokáže dehydratovat. Neměli byste za den zkonzumovat více než 400 miligramů kofeinu. Pozor, kofein není jen v kávě, ale i v nápojích kolového typu, v energydrincích a­pod.

Článek Káva má spoustu benefitů pro zdraví byl publikován 31. srpna 2022 v 08.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...