Jak zahnat chutě na sladké?

Tagy:  chutě, chutě na sladké, cukry, čokoláda, sladkosti, jídlo, ovoce

Sponzorované odkazy:

Jak zahnat chutě na sladké?

Jídlo je nedílnou součástí našeho života a rozhodně si bez jeho existence své vlastní bytí nedovedeme představit. V dřívějších dobách, kdy bylo k dispozici pouze to, co jste si buď nasbírali a nebo sami ulovili, bylo hlavním úkolem potravy zasytit, dodat energii a zkrátka vykonat základní potřebu a zahnat hlad. Dnes, kdy na nás v supermarketech číhají nástrahy prakticky od vchodu až po kasy, je opravdu snadné podlehnout a nakoupit si dobrot, o kterých se naším pravěkým předkům ani nesnilo. Spolu s těmito pamlsky, jejich neustálou konzumací a také díky reklamám roste chuť, kterou je mnohdy velmi obtížné zahnat. Pakliže ale hubnete či si zakládáte na svém vzhledu a nechcete se kvůli nekontrolovatelným útokům na lednici neustále stresovat, vyzkoušejte pár, relativně jednoduchých tipů, jak chuť na sladké překonat.

Chutě na sladké jsou vlastně otázkou závislosti, kterou si lze na cukru, stejně tak jako na nezdravých fast foodových potravinách, velmi snadno vybudovat, neboť cukr a emulgátory, obsažené v těchto dobrotách, jsou opravdu návykové. Platí zde tedy jednoduchá rovnice, čím více budete sladkého konzumovat, tím více jej budete vyžadovat. Pakliže se chcete závislosti na sladkém zbavit a dostat se do stádia, kdy si jednou za čas pochutnáte na čokoládě nebo kvalitním zákusku, aniž byste měli potřebu vyluxovat zásoby, chce to začít pomalu a dodržovat jistá pravidla.

Sladkosti jsou vysoce návykové, autor: jeffadairSladkosti jsou vysoce návykové, autor: jeffadair

Hledejte alternativy

Je prakticky nemožné se ze dne na den zbavit sladkostí, pokud jste jej až doposud denně konzumovali a dokonce to není, dle lékařů, ani zdravé. Začněte tedy tím, že hledejte alternativy, jež jsou zdravější, tudíž méně škodlivé. Klasické sušenky a oplatky s vysokým glykemickým indexem vyměňte za proteinové tyčinky či musli tyčinky bez polevy, které vás snadněji zasytí, čímž rychleji zaženou chuť na další sladké i menší hlad. Místo mléčné čokolády s karamelem vsaďte na kvalitní hořkou s alespoň 70ti procenty čokolády, která má rovněž rychlejší účinek uspokojení chuti po sladkém. Postupně se pokuste veškeré sladkosti nahrazovat za ovoce a proteinové tyčinky s vysokým obsahem bílkovin, jež jsou rovněž velmi chutné.

Pomůže rychlá chůze

Odborníky prokázali, že chutě na sladké snadno a rychle rozežene svižná procházka. Nasaďte si tedy sluchátka, pusťte si svou oblíbenou muziku a vydejte se na procházku, do lesa nebo do parku. Rázem tak zapomenete na zmrzlinu a rovněž uděláte něco pro své tělo a zdraví, neboť pohyb je prospěšný v každé podobě.

Nahrazujte sladké ovocem, autor: plumandjelloNahrazujte sladké ovocem, autor: plumandjello

Článek Jak zahnat chutě na sladké? byl publikován 26. dubna 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...