Poruchami příjmu potravy trpí i obézní

Tagy:  obézní lidé, obezita, bulimie, přejídání se, kontinuální jedení, strava, režim

Sponzorované odkazy:

Poruchami příjmu potravy trpí i obézní

Nejvíce diskutovanými poruchami příjmu potravy jsou mentální anorexie a bulimie. Málokdy se ale mluví i o jiných závažných onemocněních, která postihují obézní. Mezi ně patří záchvatovité přejídání, noční přejídání či kontinuální jedení. Diagnostikovat tyto poruchy bývá obtížné, protože obézní se k těmto problémům nechtějí přiznat.

Poruchy příjmu potravy se projevují abnormálními stravovacími návyky, které mohou být jednak způsobeny nedostatečným příjmem jídla, na druhou stranu pak jeho přemírou. Poruchy způsobují psychickou labilitu a mají významný vliv na tělesné zdraví. „Povědomí veřejnosti o poruchách příjmu potravy je relativně vysoké, málokdo ale tuší, že těmito zdravotními problémy trpí i lidé s nadváhou a obezitou,“ upozorňuje Šárka Slabá, psycholožka projektu VZP Žij zdravě.

Obézní pacienti bývají pod dohledem praktických lékařů, o to více překvapí, jak je komplikované u nich poruchy příjmu potravy zjistit a začít léčit. Odborníci je posílají k psychologům nebo psychiatrům často pouze v případech, kdy trpí depresí. „Přejídání a další formy nesprávného stravování ovlivněného psychikou tak nezřídka stojí stranou pozornosti odborníků,“ varuje psycholožka Šárka Slabá.

I obézní lidé trpí anorexií, autor: mckennapatrickI obézní lidé trpí anorexií, autor: mckennapatrick

„Pacienti si poruchy příjmu potravy často nepřiznávají. Když si je uvědomí, skrývají je nejen před zdravotnickým personálem, ale i před svým okolím. Pokud máte podezření, že vašeho blízkého trápí některý z níže uvedených problémů, obraťte se na psychologa,“ radí Šárka Slabá.

Záchvatovité přejídání

Jednou z nejčastějších poruch příjmu potravy u obézních je záchvatovité přejídání, kterým nezřídka trpí ženy mladší 45 let. Dochází při něm ke konzumaci většího množství jídla, než je obvyklé a v kratším časovém intervalu. Obézní je schopný zkonzumovat během dvou hodin kvantum potravy, což ústí v nepříjemnou plnost. Přejídání bývá také spojeno s pocity viny, depresí a především se znechucením sebou samým. Obézní potravu konzumuje o samotě, protože se za množství snědeného jídla stydí. Problém je alarmující, když se záchvaty přejídání vyskytují v posledních 6 měsících ve frekvenci alespoň 2× týdně.

Kontinuální jedení

Problémem osob postižených kontinuálním jedením je v podstatě neustálý příjem menšího množství potravy. Osoba postižená tzv. grazingem ztrácí kontrolu nad svým stravováním.

Noční přejídání

K nočnímu přejídání dochází také několikrát týdně. Po probuzení zamíří k lednici, kterou je schopen během krátké chvíle vyjíst. Více než čtvrtina denního příjmu kalorií je tak konzumována po večeři nebo v průběhu noci. Ráno přicházejí výčitky a opětovné najetí do kolejí dietního režimu.

Jak se chová obézní s poruchou příjmu potravy?

Skokově mu narůstá hmotnost. Často vynechává jídla s rodinou, pokud s rodinou jí, pak je to často jen zelenina. Zvyšuje podíl kofeinových nápojů v pitném režimu. Často se mu mění nálady. Izoluje se od okolí.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Poruchami příjmu potravy trpí i obézní byl publikován 18. října 2013 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...