Retinoidy a jejich zázračná léčba

Tagy:  léky, pilulky, léčba, roztok, krém, gel, vitamin A

Sponzorované odkazy:

Retinoidy a jejich zázračná léčba

Krásná pleť je snem snad každého člověka a rozhodně patří k prototypu krásy a především zdraví. Pakliže v těle vše nefunguje tak, jak by mělo, pokožka může často reagovat nejrůznějšími vyrážkami a akné, které může trápit roky a podstatně snížit sebevědomí. Léčba pupínků je během na dlouhou trať a někteří jedinci se již dokonce smířili s tím, že mít hladkou a bezproblémovou pokožku nikdy nebudou. Ovšem to ještě nepoznali retinoidy a jejich takřka zázračné účinky, jež s pletí dovedou hotové zázraky…

Retinoidy jsou medicinsky řečeno deriváty vitamínu A a na léčbu problematických pletí se používají již od roku 1972. Tento rok byl právě pro lidi s akné velmi průlomový, neboť konečně vědci našli něco, co s tímto problémem dokáže doopravdy zatočit a to dokonce u těch pacientů, kteří trpěli velmi vážnými formami akné a také u lidí, u kterých byly poruchy pleti genetického původu, nikoli civilizačním onemocněním.

V dnešní době jsou tedy retinoidy považovány za vůbec nejúčinnější léčbu v oblasti dermatologie, neboť působí již na samotný vznik akné a na mazové žlázy a jejich činnost. Retinoidy se nyní používají v takzvaných třech generacích, podle toho, jakým problémem trpíte.

Retinoiny pomohou s akné, autor: rhondapaloozaRetinoiny pomohou s akné, autor: rhondapalooza

Lokální roztoky

První generaci derivátů vitaminu A představuje tretinoin v podobě roztoku nebo gelu, který se používá lokálně na veškeré formy akné a trudovitosti. K dostání je pouze na lékařský předpis, který vám po odborné konzultaci vystaví kožní či obvodní lékař. Tyto krémy a gely jsou poměrně kontroverzním tématem, protože i přes to, že jsou účinné a akné pomáhají odbourávat, mohou způsobovat i počáteční podráždění kůže kvůli kterému spousta pacientů léčbu předčasně vzdá. Nenechte se však odradit. Suchá a zarudlá ložiska jsou pouze následkem nasazení silné léčby a po čase sami vymizí.

Pilulky

Velmi oblíbeným druhem retinoidů v podobě pilulek je například znamý Aknenormin, který je obecně považován za tu nejúčinnější léčbu. Léky fungují na principu odstranění mazových žláz, které tvoří akné ve všech podobách. Výsledkem je čistá pleť bez nečistot a lesku. Léčba samozřejmě není otázkou pár dní, ale několika měsíců a někteří jedinci ji dokonce musejí podstoupit dvakrát. Mezi nežádoucí účinky v době léčby patří extrémní suchost a to jak pokožky, tak především rtů, očních sliznic či úst. Dále se mohou objevit bolesti kloubů, zad a unavenost a lidé trpící cukrovkou či jaterními problémy se musejí mít obzvláště na pozoru. Co je ale během užívání orálních retinoidů nejdůležitější, že antikoncepce u žen, neboť pilulky by mohly vážně poškodit plod. Těhotné ženy proto s léky do styku přijít nesmějí.

Článek Retinoidy a jejich zázračná léčba byl publikován 29. října 2013 v 18.00 v rubrice Krása a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...