Co způsobuje popraskané rty a jak tomu předcházet

Sponzorované odkazy:

Co způsobuje popraskané rty a jak tomu předcházet

S nástupem podzimních dnů se spousta lidí začala potýkat s kosmetickým problémem podzimu a zimy – suchými a popraskanými rty. Nejenže je to nepříjemné, některé lidi to však trápí až do takové míry, kdy jim popraskané rty krvácí, a to není legrace.

Popraskané rty mohou být velmi bolestivéPopraskané rty mohou být velmi bolestivé

Popraskané rty je termín běžně používaný k popisu suchých rtů. Popraskané rty mohou být způsobeny několika faktory, mezi které patří:

  • počasí
  • nadměrné olizování rtů
  • některé léky
  • nedostatečná hydratace
  • ekzémy

Popraskané rty jsou běžným stavem, který se vyskytuje u většiny lidí. U některých lidí se ale může vyvinout závažnější forma popraskaných rtů zvaná cheilitida. Cheilitida může být způsobena infekcí charakterizovanou popraskanou kůží v koutcích rtů. Běžně suché rty můžete obvykle ošetřit dostupným kosmetickým přípravkem – jelením lojem, vazelínou, či kokosovým olejem, funguje to nejlépe jako prevence. Pokud vám rty praskají do krve, či máte v koutcích rtů nažloutlé stroupky, je to příznakem již probíhající infekce, a bylo by dobré zvážit návštěvu dermatologa.

Nejrůznější vazelíny pomáhají hydratovat rtyNejrůznější vazelíny pomáhají hydratovat rty

Na vašich rtech nebo kolem nich se může objevit některý z následujících příznaků:

  • suchost
  • odlupování
  • stroupky
  • otok
  • praskliny
  • krvácení

Co způsobuje popraskané rty?

Rty neobsahují mazové žlázy jako jiné části kůže. To znamená, že rty jsou náchylnější k vysychání a popraskání. Nedostatek vlhkosti může problém ještě zhoršit, ať už je to způsobeno počasím nebo nedostatkem péče o sebe. Je známo, že malá vlhkost vzduchu během zimních měsíců způsobuje popraskané rty. Váš častý pobyt na slunci v létě může také zhoršit váš stav. Přetopené byty a venkovní teploty pod bodem mrazu jsou však nejčastější příčinou. Dalším častým důvodem popraskaných rtů je olizování rtů. Sliny z jazyka mohou dále zbavovat rty vlhkosti a způsobovat více prasklin. Kdo nosí přes ústa omotanou šálu ( v dnešní době obligátní roušku), zhoršuje si zapařováním pokožky problémy se suchými rty.

Ekzematici mají obecně sklony k přesušené pokožce a nejinak je tomu u citlivé pokožky rtů, ti by měli o rty pečovat každodenně preventivně.

Pod rtěnku naneste balzámPod rtěnku naneste balzám

Užívání určitých léků může také zvýšit riziko vzniku popraskaných rtů. Mezi léky a doplňky, které mohou způsobit popraskané rty, patří vitamin A, retinoidy, lithium a léky k léčbě bipolární poruchy, chemoterapeutika. Lidé, kteří jsou dehydratovaní nebo podvyživení, mají také větší pravděpodobnost popraskaných rtů, než ostatní. Pokud máte pocit, že suchost vašich rtů způsobují předepsané léky, proberte se svým lékařem možnou změnu medikace.

Cheilitida

Pokud vaše rty mají tmavě červenou barvu, hrudkovitou strukturu, vřídky, či bílý plak, navštivte lékaře, jedná se již o chelitidu a bude to chtít odbornou léčbu. Cheilitida se často připisuje infekcím a zánětlivým onemocněním, jako je Crohnova choroba. Problémy se zuby a nadměrná tvorba slin mohou také změnit obvyklý případ popraskaných rtů na cheilitidu. Bakterie z ústní dutiny mohou vniknout do trhlin a způsobit infekci. Dospělí a děti, kteří mají rovnátka, nosí zubní protézy nebo používají dudlíky, jsou náchylní k rozvoji cheilitidy. Chelitida se dá léčit – většinou za použití kortikosteroidů, ale bude lepší rozvoji tohoto onemocnění předcházet.

Nezapomeňte dostatečně pítNezapomeňte dostatečně pít

Hydratace

Hydratujte nejen rty, ale i sebe. Dbejte na dostatečný pitný režim. Na podzim a v zimě používejte hydratační kosmetické přípravky určené pro rty každé ráno před odchodem z domu. Klidně i během dne. Některé rtěnky přehnaně vysušují, použijte před jejich nanesením balzám na rty. O rty pečujte, dopřejte jim občas peeling pomocí kartáčku na zuby, či do balzámu na rty přisypejte trochu krupicového cukru a rty tímto peelingem jemně masírujte. Poté opláchněte a naneste na rty váš oblíbený balzám. Skvělým pomocníkem pro rty je také med. Stačí na rty nanést trochu tekutého medu, nechat působit alespoň čtvrt hodiny a poté natřít balzámem.

Článek Co způsobuje popraskané rty a jak tomu předcházet byl publikován 2. prosince 2020 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...