Mouka v jogurtech i paštikách - to není vtip, ale realita!

Tagy:  potraviny, jídlo, pochutiny, výrobky, nakupování, supermarket, kukuřičný škrob

Sponzorované odkazy:

Mouka v jogurtech i paštikách - to není vtip, ale realita!

Kde jsou ty časy, kdy jsme jako děti jedly poctivou domácí stravu, která nám prakticky vyrostla pod okny chalupy? Dnes si pro potraviny chodíme do přeplněných hypermarketů, které sice svým obsahem doslova praskají ve švech, ale s kvalitou nabízeného zboží je do ošemetné. Drtivá většina pochutin je jen sbírka druhořadých reklamních poutačů, které slibují lahodný zážitek v podobě smetanové zmrzliny či libového masa, ale ve výsledku ,,skutek utek"!

Dnešní prodejci a především výrobci potravin spoléhají na negramotnost kupujících, kteří mnohdy uvěří lákavé reklamě a bez rozmyslu si koupí vše, co má hezký obal. Pokud se k tomuto davu řadíte, pak je načase se naučit číst etikety, protože si můžete dokonce ublížit.

Například celiatici by se měli mít opravdu na pozoru, lepek pocházející především z pšenice, ječmene a ovsa totiž už dávno není obsažen pouze v pečivu, jako tomu bylo dříve, nyní se mouka přidává i do takových potravin, u kterých byste to čekali nejméně.

Mouku můžete najít i ve zmrzlině, autor: commonswikimediaMouku můžete najít i ve zmrzlině, autor: commonswikimedia

Pozor na mléčné výrobky

Tomuto ,,trendu" zahušťování pomocí mouky podlehly především mlékárenské firmy, které pšeničnou mouku přidávají například do tolik oblíbených light jogurtů, které následně získají hustší konzistenci, o kterou odebráním tuků, přišly. Pokud máte alergii na lepek, dbejte na výběr jogurtů, tvarohů a také zmrzlin, jinak si můžete přivodit vážné zdravotní komplikace v podobě průjmů, zvracení a vyrážek.

Mouka i v salámech

Pokud jste žili v domnění, že salámy, párky a paštiky, které pravidelně kupujete obsahují maso, tuk, sůl a vodu, pak k nim v mnoha případech přidejte i zmiňovanou mouku. Je to sice na pováženou, ale pšenice je oblíbenou složkou pro zpevnění hmoty, ze které se následně masné výrobky ,,tvarují" a dále upravují.

Mouka versus kukuřičný škrob

Pakliže jste si přečetli etiketu a s hrůzou jste zjistili, že vaše pochutiny obsahují kromě mouky kukuřičný škrob, můžete být v klidu. Ten se totiž do potravin kvůli zhuštění přidává zcela běžně a vzhledem k tomu, že je snadno stravitelný a prakticky nevyvolává alergické reakce, neměl by vašemu organismu nijak vadit. Výrobky s obsahem mouky rozhodně nekupujde, nicméně kukuřičný škrob je, dle vyhlášek, v pořádku.

Mouka jen v pečivu? Omyl!, autor: commonswikimediaMouka jen v pečivu? Omyl!, autor: commonswikimedia

Článek Mouka v jogurtech i paštikách - to není vtip, ale realita! byl publikován 31. května 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...