Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa a Zdraví > Nezdravé pečení aneb co vynechat?
Sponzorované odkazy:
Pečení je zálibou většiny žen, které rády připravují dobroty pro své nejbližší a nevadí jim trávit čas v kuchyni. Kupované zákusky, dorty a pečivo jsou skvělé, ale nic se nevyrovná domácí stravě, jež je přichystaná s láskou a péčí. Ovšem i domácí dobroty mohou být velice nezdravé, tučné a neuvěřitelně kalorické. Jak své rodině připravit to nejlepší, po čem nepřiberete a zároveň nebudete ohrožovat své zdraví přemírou cukrů a nezdravých tuků? Podívejte se, jakým potravinám a surovinám byste se měli vyvarovat.
Tím největším zlem kuchyně a domácího pečení je beze sporu bílá pšeničná mouka. Pšenice má vysoký glykemický index, mnoho cukru a vše z bílé mouky je kalorické a žadonící po dalším jídle. Jakmile si dáte koblihu nebo bábovku z klasické hladké mouky, za chvíli budete mít chuť na další a o zasycení nemůže být řeč. Jak tedy mouku, se kterou pekly již naše babičky a prababičky, nahradit? Vsaďte na celozrnnou špaldovou nebo žitnou, která je zdravá a chuťově velmi podobná. Mlsat sladkosti tak můžete bez výčitek.
Pokud čerpáte z receptů svých prarodičů, pak se téměř v každé dobrotě nachází pravé máslo, a to ideálně celé jeho balení, ne-li dokonce větší množství. Živočišné máslo je však takřka zárukou pro zvýšený cholesterol a případnou cukrovku. Nemluvě o tom, že není dvakrát nízkokalorické a postavě lichotící. Místo másla tak zvolte oleje, ale pozor, i zde vybírejte opatrně a s rozmyslem. Olivový olej je sice zdravý, avšak do sladkých záležitostí nepříliš chutný. Co vám naopak prospěje a také zachutná je olej kokosový. Ten kupujte ideálně v bio kvalitě a nebojte se na něm ani například opékat palačinky nebo smažit koblihy.
Dalším nešvarem je samozřejmě cukr. Ten je neustále diskutovaným tématem nejenom mezi lékaři a dietology, ale také mezi výživovými experty a pravdou je, že ne každý cukr je závadný. Co by se ve zdravé kuchyni vyskytovat nemělo, je bílý rafinovaný cukr. Ten můžete nahradit třtinovým nebo kokosovým a pakliže se chcete cukru vyhnout zcela, zvolte stévii, která je přírodním sladidlem. Stévie je však až 4× sladší než cukr, proto s jejím množstvím šetřete.
Každá správná bábovka by měla být ozdobena nebo polita čokoládou, neboť stále platí, že jíme také očima. Ovšem klasické kupované čokoládové nebo citronové polevy jsou vyrobeny z nezdravých tuků, cukrů a emulgátorů. O nic zdravého se tedy opravdu nejedná. Místo nich si raději vytvořte vlastní polevu z rozpuštěné alespoň 70% čokolády a kokosového oleje. Přidat můžete na závěr ořechy, kokos nebo třeba sušené ovoce.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.