Nezdravé pečení aneb co vynechat?

Tagy:  strava, zdravá strava, jídelníček, mouka, máslo, olej, cukr

Sponzorované odkazy:

Nezdravé pečení aneb co vynechat?

Pečení je zálibou většiny žen, které rády připravují dobroty pro své nejbližší a nevadí jim trávit čas v kuchyni. Kupované zákusky, dorty a pečivo jsou skvělé, ale nic se nevyrovná domácí stravě, jež je přichystaná s láskou a péčí. Ovšem i domácí dobroty mohou být velice nezdravé, tučné a neuvěřitelně kalorické. Jak své rodině připravit to nejlepší, po čem nepřiberete a zároveň nebudete ohrožovat své zdraví přemírou cukrů a nezdravých tuků? Podívejte se, jakým potravinám a surovinám byste se měli vyvarovat.

Pryč s bílou moukou

Tím největším zlem kuchyně a domácího pečení je beze sporu bílá pšeničná mouka. Pšenice má vysoký glykemický index, mnoho cukru a vše z bílé mouky je kalorické a žadonící po dalším jídle. Jakmile si dáte koblihu nebo bábovku z klasické hladké mouky, za chvíli budete mít chuť na další a o zasycení nemůže být řeč. Jak tedy mouku, se kterou pekly již naše babičky a prababičky, nahradit? Vsaďte na celozrnnou špaldovou nebo žitnou, která je zdravá a chuťově velmi podobná. Mlsat sladkosti tak můžete bez výčitek.

Místo másla olej

Pokud čerpáte z receptů svých prarodičů, pak se téměř v každé dobrotě nachází pravé máslo, a to ideálně celé jeho balení, ne-li dokonce větší množství. Živočišné máslo je však takřka zárukou pro zvýšený cholesterol a případnou cukrovku. Nemluvě o tom, že není dvakrát nízkokalorické a postavě lichotící. Místo másla tak zvolte oleje, ale pozor, i zde vybírejte opatrně a s rozmyslem. Olivový olej je sice zdravý, avšak do sladkých záležitostí nepříliš chutný. Co vám naopak prospěje a také zachutná je olej kokosový. Ten kupujte ideálně v bio kvalitě a nebojte se na něm ani například opékat palačinky nebo smažit koblihy.

Autor: Georgi CAutor: Georgi C

Není cukr jako cukr

Dalším nešvarem je samozřejmě cukr. Ten je neustále diskutovaným tématem nejenom mezi lékaři a dietology, ale také mezi výživovými experty a pravdou je, že ne každý cukr je závadný. Co by se ve zdravé kuchyni vyskytovat nemělo, je bílý rafinovaný cukr. Ten můžete nahradit třtinovým nebo kokosovým a pakliže se chcete cukru vyhnout zcela, zvolte stévii, která je přírodním sladidlem. Stévie je však až 4× sladší než cukr, proto s jejím množstvím šetřete.

Pozor na kalorie navíc

Každá správná bábovka by měla být ozdobena nebo polita čokoládou, neboť stále platí, že jíme také očima. Ovšem klasické kupované čokoládové nebo citronové polevy jsou vyrobeny z nezdravých tuků, cukrů a emulgátorů. O nic zdravého se tedy opravdu nejedná. Místo nich si raději vytvořte vlastní polevu z rozpuštěné alespoň 70% čokolády a kokosového oleje. Přidat můžete na závěr ořechy, kokos nebo třeba sušené ovoce.

Článek Nezdravé pečení aneb co vynechat? byl publikován 19. listopadu 2016 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...