Jak si opět získat ztracenou důvěru? Vyzkoušejte tyto 4 typy

Tagy:  ztracená důvěta, přátelství, rodina, partner, lež, upřímnost, čas

Sponzorované odkazy:

Jak si opět získat ztracenou důvěru? Vyzkoušejte tyto 4 typy

Důvěra je něco, co nelze vybudovat ze dne den a i přes to, že je vám někdo sympatický a velmi brzy blízký, nelze hovořit o důvěře. Svěřit někomu své tajemství, trápení, problém či dokonce život, vyžaduje jisté zkušenosti s danou osobou. Důvěřovat proto z pravidla můžeme jen těm nejbližším lidem, jako je rodina, partner a hrstka přátel, kteří si tento status zasloužili, za roky věrného přátelství. Může se ovšem vlivem spousta okolností stát, že o důvěru k blízkému člověku přijdete anebo, co je ještě horší, někdo přestane věřit vám. Získat zpět ztracenou důvěru, je velmi obtížné, nicméně existují jisté kroky, které vám v této nelehké situaci, mohou pomoci.

Netlačte na pilu

Jakmile někoho zklamete a dotyčný se vyjádří slovy, že vám již nevěří či se k vám nechce mít, možná začnete mít potřebu vše okamžitě napravit a urputně začnete podnikat kroky, které by údajně měly pomoci. Ublížený člověk ale potřebuje především čas na zotavení, proto byste jej měli nechat dýchat. I když vám bude smutno a budete mít touhu po neustálém napravování, dokazování své nevinny a oddanosti, snažte se netlačit na pilu, neboť v tomto případě platí staré heslo, že trpělivost přináší růže.

Můžete svým přátelům věřit?, autor: Friendship_2Můžete svým přátelům věřit?, autor: Friendship_2

Dejte pozor na slova

Jste-li vědomi své chyby a naprosto uznáváte, že jste vámi blízkou osobu zklamali, dejte si pozor na slova a vztek, kterého byste mohli litovat. Pokud totiž zklamaného jedince budete pomlouvat a osočovat z toho, že vám nechce odpustit nebo danou situaci příliš dramatizuje, dočkali byste se jediného, a to zavřených dveří přímo před vaším nosem. Ať už hovoříte s kýmkoliv, o celé situaci mluvte s pokorou a lítostí, nikoli s přehnanými negativními emocemi.

Buďte stále v kontaktu

Platí výše uvedené, že byste neměli tlačit na pilu, nicméně dotyčná osoba nesmí mít pocit, že jste na celou situaci zapomněli anebo je vám zcela jedno. Pokud jste někoho zradili nebo mu hluboce ublížili, je zcela logické, že po delší dobu nebude vyhledávat vaši přítomnost. Vy se ale můžete čas od času připomenout krátkou a výstižnou sms zprávou, který by měla znít jako ,,stále na to myslím, mrzí mě to, nemohu to nechat být" a podobně. Nenechte se odradit ani v případě, že jedinec na zprávy nereaguje.

Měňte slova v činy

Spousta věcí se snadno řekne, ale jejich realizace je pak podstatně horší. ,,Já se polepším, už se to nikdy nebude opakovat…" To všechno jsou jen slova a vy dotyčného o jejich pravosti nejlépe přesvědčíte tím, že se jimi budete doopravdy řídit. Zalhala jsem nejlepší kamarádce? Pak se začněte chovat nadmíru upřímně, a to i za předpokladu, že by pravda mohla bolet. Slíbila jste manželovi, že budete chodit z práce včas? Zapomeňte na vyhrožování šéfa a závazky vůči rodině splňte na sto procent.

Článek Jak si opět získat ztracenou důvěru? Vyzkoušejte tyto 4 typy byl publikován 15. června 2014 v 12.00 v rubrice Psychologie a Rodina. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...