4 chyby v péči o zuby - děláte je také?

Tagy:  chrup, kartáček čištění zubů, hygiena, ústní hygiena, ústní voda, jídlo, žvýkačky

Sponzorované odkazy:

4 chyby v péči o zuby - děláte je také?

Ústní hygiena je nezbytnou součástí každodenní péče o lidské tělo. Čištění zubů byste v ideální případě měli provozovat 2 denně, a to ráno a večer. Někteří lidé mají chrup bělostný jako padlý sníh, jiní naopak bojují s jeho nepříjemným zabarvením a také s častými kazy, které ústa jednak hyzdí, ale především jsou velmi bolestivou záležitostí. Patříte zrovna k těm lidem, co nemají úsměv ideální? Pak možná děláte něco špatně…

Pouze kartáček nestačí

Pečlivě a pravidelně si svoje zuby čistíte kvalitním kartáčkem, ale přesto nejsou nikterak bílé a pokaždé vám zubař najde nějaký ten kaz, byť úplně nejmenší? Co tedy děláte špatně? odpověď je zcela jednoduchá, kartáček totiž na kompletní ústní hygienu nestačí. Jeho štětiny se nedostanou do obtížně dostupných míst, kde se schovávají zbytky jídla, které se následně kazí. Skvělými pomocníky vám v tomto případě budou zubní nit a mezizubní kartáčky, které si poradí k každým zákoutím a každou malou mezírkou. Jejich cena je více než přijatelná, proto byste je co nevidět měli přidat do svého ranního a večerního čistícího rituálu.

Ústní voda nejen pro svěží dech

Jistě znáte osvěžující účinky ústní vody, díky kterým můžete mít prakticky okamžitě svěží dech. Ústní voda má ale podstatně důležitější vlastnosti, než je osvěžení dechu. Ústa umí efektivně zbavit bakterií, které se usazují v mezizubních prostorách a způsobují kazy a jiné problémy s dutinou. Pořiďte si proto kvalitní vodu a použivejte ji po každém čištění chrupu.

Autor: DozenistAutor: Dozenist

Žvýkat ano, ale…

Nejedna televizní reklama nadšeně hlásá, že byste po každém jídle měli žvýkat o sto šest. Pravdou je, že žvýkačky dovedou vytáhnout ze zubů nečistotu a osvěží dech, nicméně někdy mohou nadělat více škody, než-li užitku. Jednak vás mohou celkem snadno zbavit plomb a pokud navíc obsahují cukr, vaše zuby se budou kazit o to více a sklovina zežloutne podstatně rychleji. Žvýkejte proto s mírou a vždy jen ty výrobky bez cukru a umělých sladidel.

Méně je někdy více

Ač to tak na první pohled nevypadá, zuby jsou poměrně citlivé a snadno se poškodí. Pokud od mala žijete v domnění, že vás hrubá síla zbaví nečistot a proto chrup drhnete co to jde, děláte ohromnou chybu. Silným tlakem a používáním kartáčku s tvrdými štětinami si můžete během chvíle narušit zubní sklovinu, která se bude nejenom kazit, ale také měnit barvu do žluta nebo do šeda. Pamatujte, že méně je někdy více a ke svým zubům buďte opatrní.

Za barvu můžete sami

Bílé zuby vlastní málo kdo, nicméně barva chrupu je snadno ovlivnitelná a obvykle za ni můžete pouze a jenom vy sami. Pokud konzumujete často červené víno, kouříte cigarety, jíte mrkev, lesní plody, řepu nebo čokoládu, zuby bílé pravděpodobně nemáte.

Autor: akaAutor: aka

Článek 4 chyby v péči o zuby - děláte je také? byl publikován 11. září 2014 v 12.00 v rubrice Krása a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...