Zuby moudrosti – užitečný pomocník či nepříjemnost?

Tagy:  Zuby moudrosti, zub, ústa, dutina, tkáně, dáseň, zubař, extrakce, vytrhnutí, zákrok, hojení

Sponzorované odkazy:

Zuby moudrosti – užitečný pomocník či nepříjemnost?

Jistě mnohým z vás zuby moudrosti rostly, či právě rostou. Nikdo nemůže říci, že by mu tento zdlouhavý proces byl nějak příjemný, ba naopak. Zuby moudrosti jsou často nadbytečné. Zřídka se vejdou do úst a mohou svým špatným růstem, ale i častými záněty v jejich okolí způsobit velké problémy. Jejich význam pro příjem potravy je minimální, při úsměvu nejsou vidět a co je velmi důležité, znesnadňují čištění sousedních zubů. Z těchto důvodů se zuby moudrosti, neboli ,,osmičky“ vytrhávají.

Zuby, které se nemohou nebo nemohly normálně prořezat a zařadit do zubního oblouku a jsou blokovány v kosti nebo v nesprávné poloze, jsou obvykle také určeny k extrakci. Pokud takový zub není odstraněn, ohrožuje pacienta především infekce a s ní spojený zánět okolních tkání a čelistní kosti, poškození sousedního zubu nebo zborcení zubního oblouku tlakem zubu moudrosti při jeho růstové aktivitě. Může rovněž vzniknout cysta. Odstranění zubu moudrosti je snadnějším výkonem v mladém věku. Pokud operaci podstoupíte v pokročilém věku, výkon pak bývá nepříjemnější, zvyšuje se riziko vážných zdravotních komplikací.

Zuby moudrosti jsou obvykle nadbytečné, autor: sporandaZuby moudrosti jsou obvykle nadbytečné, autor: sporanda

Zákrok

Trhání zubů se provádí buď při lokálním umrtvení nebo v celkové anestezii. Při plánovaném výkonu je citlivost a bolestivost omezena na minimum, protože okolní tkáň není podrážděná. Bolestivým se zákrok stává ve chvíli, kdy pacient oddaluje návštěvu zubaře do okamžiku, kdy jej do ordinace přivede otok a vysoká bolestivost prořezávajících se osmiček. V tuto chvíli je okolní tkáň natolik podrážděná, že zásah není možný a je potřeba napřed snížit otok a zánět a až poté se přistoupí k následné extrakci. Tím se ale zbytečně protahuje doba utrpení pacienta.

Hojení

Doba hojení je značně individuální. Všichni pacienti očekávají bolestivost po chirurgickém zákroku, proto je poučení ohledně možností jejího snížení velmi důležité. Pacient však musí být upozorněn, že analgetika mají kontrolovat bolest, ale žádné není schopno eliminovat veškerou citlivost rány nebo různé nepříjemné pocity. Po extrakci zubu se obvykle vyskytují postupně tři typy bolesti. První, která nastupuje s odezníváním účinků lokálního anestetika, je většinou mírná. Druhá se objevuje kolem 12 hodin po zákroku, rychle odeznívá a je většinou nejintenzivnější. Třetí, opět mírnější, postupně odeznívá během asi dvou dnů. Stehy se vytahují zpravidla po týdnu. V té době už bývá pacient prakticky bez obtíží.

Článek Zuby moudrosti – užitečný pomocník či nepříjemnost? byl publikován 24. března 2012 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...