Tvaroh a jeho všestranné účinky

Tagy:  bílkoviny, cukry, tuky, strava, jídelníček, sport, hubnutí

Sponzorované odkazy:

Tvaroh a jeho všestranné účinky

Mléčné výrobky jsou monstrózním tématem, nad kterým visí spousta otazníků a nezodpovězených otázek. Je mléko zdravé? Jak poznat to kvalitní? Které mléčné výrobky konzumovat? Ať už máte názor jakýkoliv, pakliže mléčné produkty jíte, dostáváte do těla spousty nezbytných bílkovin, které jsou důležité pro stavbu a tvorbu svalové hmoty a také po hubnutí. Pojďme se podívat na účinky tvarohu na lidský organismus a vůbec na to, proč je pro tělo tak dobrý.

Tvaroh jako zdroj bílkovin

Tvaroh je především naprosto geniálním zdrojem bílkovin, neboť jak známo, mléčné produkty obsahují živočišné proteiny. Pakliže netrpíte intolerancí mléčné laktózy nebo dokonce alergiemi, tvaroh by měl být vaším denním ,,chlebem". Jednak jej můžete považovat za velmi snadný způsob proteinové stravy, ale jistě vás potěší také jeho ceny. Tvaroh rozhodně nepatří k drahým surovinám, proto se v jídelníčku může objevovat opravdu každý den.

Nejenom, že je tvaroh zdrojem bílkovin, a to v poměrně velikém množství, navíc obsahuje minimum cukru a pokud vsadíte na polotučnou či odtučněnou variantu, tak i málo tuku. Jedná se tedy o naprosto zdravou a také dietní svačinku, která poslouží sportovcům a stejně tak těm, co se snaží zredukovat tělesnou hmotnost.

Kdy tvaroh jíst?

Bílkoviny jsou nedílnou součástí každé stravy a proto by se, v případě zdravého a vyváženého jídelníčku, měly objevovat u každého chodu, a to dokonce u těch menších, jako jsou svačiny. Bez bílkovin budete mít hlad, tělo bude strádat, což se odrazí nejenom na vašem vzhledu, ale také na psychice. Jak již bylo řečeno, tvaroh vlastní spousty bílkovin a zároveň málo cukru i tuku, proto je lze zařadit i do několika denních chodů. Zatímco v ranních a dopoledních hodinách i můžete tvaroh dopřát ve sladké podobě, odpoledne se zaměřujte na jeho kombinaci se zeleninou nebo celozrnným pečivem.

Tipy na tvarohové pochoutky

Chcete-li zdroj bílkovin v podobě tvarohu využít k snídani, dopřejte si například celozrnný žitný chléb s tvarohohovo-pažitkovou pomazánkou. Dopolední svačina může být sladká, proto se nebraňte chutné kombinaci tvarohu, medu, skořice a banánu, přidat můžete také trochu oříšků nebo slunečnicových semínek, jako zdroj zdravých tuků. K obědu se tvaroh hodí například coby tvarohové knedlíky nebo noky s omáčkou, odpoledne si dejte tvaroh s ředkvičkami nebo citrusovými plody a večer jej klidně vhodně zakomponujte do salátu nebo do dipu ke grilovanému masu. Variant existuje nespočet, tak nešetřete fantazií.Autor: kartoffeln-quarkAutor: kartoffeln-quark

Článek Tvaroh a jeho všestranné účinky byl publikován 4. října 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...