Tipy, jak se nadopovat hormony štěstí

Tagy:  hormony štěstí, serotonin, endorfin, dopamin, strava, pohyb, úsměv

Sponzorované odkazy:

Tipy, jak se nadopovat hormony štěstí

Pojem štěstí se neustále objevuje všude kolem nás. Často je ústředním tématem dětských pohádek, divadelních her, desek známých zpěváků a kabel a také se o něm mnohdy dočtete v časopisech a knihách. Ale ruku na srdce, kdo z vás může říct, že se dennodenně cítí opravdu šťastný? Dnešní doba je plná stresu a nepříjemných životních překážek, které se štěstím příliš nesouvisí. Člověk by se měl dokázat radovat z maličkostí a užívat si každý den, jako by byl jeho poslední. Jak si tedy přivodit ony slastné pocit štěstí?

Serotonin hledejte v jídle

Štěstí, to ve výsledku není nic víc, než vhodná kombinace chemických látek, které se v těle dokáží vytvořit, a to za pomocí určitých impulzů. Jedním z hormonů štěstí je serotonin, který navozuje pocity pohody, klidu, odpočinku, ale také apetitu a chuti k jídlu. A kde tedy serotonin hledat? Jeho zdrojem je látka zvaná L- trypotofan, což je aminokyselina nacházející se především ve stravě, a to v té vhodné. Ve fast foodech ji tedy nehledejte, naopak ji doplňujte konzumací drůbežího masa, lososa, špenátu, semínek, ořechů nebo banánů. Nedostatek serotoninu může vést k únavě a také k depresím, snažte se jim tedy touto cestou chytře vyhnout.

Pohyb a jeho vliv na tvorbu hormonů štěstí, autor: FlickreviewRPohyb a jeho vliv na tvorbu hormonů štěstí, autor: FlickreviewR

Endorfiny pro šťastný úsměv

Jistě jste někdy slyšeli o endorfinech, neboli hormonech štěstí. Díky jejich dostatku budete mít doslova úsměv od ucha k uchu. Endorfin totiž dokáže pozvednout hormonální hladinu do takové výše, že se budete cítit šťastni, aniž byste k tomu měli pádný důvod. A jak se endorfinem nadopovat? Někteří volí jídlo, jiní, ti chytřejší, raději odloží dort a jdou si zaběhat, oddají se masáži nebo relaxaci na sluníčku.

Největší množství hormonu štěstí se vyplavují při sportu, který je vám blízký, a to ideální v ranních hodinách, kdy je tělo ještě plné energie z vydatného spánku. Pokud se vám podaří si denně alespoň na chvíli zaběhat nebo se alespoň krátce provětrat, budete mít dobrou náladu po celý den.

A pakliže potřebujete načerpat hormony štěstí okamžitě, dejte si například kousek kvalitní hořké čokolád s vysokým obsahem kakaa. To totiž podle vědců aktivuje produkci endorfinů a dokáže opravdu vyvolat pocity štěstí, kterými je čokoláda tolik pověstná. Pozor však na množství, zkonzumujete-li celou tabulku, brzy přijdou výčitky a ty nával blaženosti okamžitě utnou a výsledek bude spíše negativní.

Dopamin jako důsledek výhry

A pak je zde také hormon zvaný dopamin, který se často objevuje po nějaké výhře či životním okamžiku, který se vám povedl. Úspěšně jste zvládli zkoušku, podařilo se vám získat práci snů nebo jste přesvědčili partnera o dovolené v Karibiku. Některé studie také dokazují, že se dopamin vyplavuje během nákupů, proto je některé žen tak často absolvují.

I čokoláda dokáže vyvolat pocit štěstí, autor: EkabhishekI čokoláda dokáže vyvolat pocit štěstí, autor: Ekabhishek

Článek Tipy, jak se nadopovat hormony štěstí byl publikován 6. října 2014 v 12.00 v rubrice Psychologie a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...