Jak zahnat deprese? Zdravou stravou

Tagy:  zdraví, štěstí, hormon štěstí, serotonin, strava, losos, ryby, ořechy, kešu banány

Sponzorované odkazy:

Jak zahnat deprese? Zdravou stravou

Když se řekne slovo deprese, většina z vás si představí buď psychicky nemocného člověka nebo ony typické stavy samoty, smutku a nesnází, které alespoň jednou za život zažil snad každý. Pakliže se někdy cítíte lidově řečeno pod psa a právě tyto stavy nazýváte jako „depka“, můžete si pogratulovat, neboť deprese ve svém pravém slova smyslu představují opravdový problém, který vás dokonce může stát život. Že jste někdy rozladění, máte trápení a nejraději byste nevylezli z postele je normální, ovšem proč tomu podléhat, když s tím lze poměrně snadno bojovat? Ptáte se sami sebe „jak“? Odpověď nehledejte v antidepresivech ani jiných lécích, ale ve správných potravinách.

O tom, že jsou zdravé potraviny blahodárné pro chod organismu není pochyb, nicméně spousta z nich má mnohem více účinků, než je jen udržování štíhlé linie a pravidelného zažívání. Věděli jste například, že vás určité pochutiny mohou zbavit depresí a navodit vám skvělou atmosféru? Pokud ne, pak je na čase o nich vše zjistit a začít se jimi v těchto těžkých dnech náležitě dopovat.

Zásobujte se hormonem štěstí

Celé kouzlo tkví v potravinách s obsahem serotoninu, neboli hormonu štěstí. Ten dokáže navozovat příjemnou atmosféru a opravdu až pocity štěstí, které lidem často chybí. Možná jste doposud ani netušili, že můžete trpět úzkostmi a špatnou náladou právě z toho důvodu, že vám chybí onen hormon štěstí a že se nezdravě a nesprávně stravujete. A kde vůbec tento zázračný hormon, díky kterému se budete neustále usmívat najdete?

Zobejte po celý den

Spoustu serotoninu najdete v ořeších, nejvíce pak v kešu oříšcích, které jsou doslova přírodní zásobárnou hormonu štěstí. Ořechy jsou navíc plné zdravých tuků a bílkovin, proto je můžete zobat po celý den. Abyste se však drželi stále zdravého stravování, kupte si nesolené a nepražené ořechy. Arašídy nebo solené kešu jsou sice stále ořechy, nicméně díky nezdravému tuku a soli nemají se zdravou potravinou již mnoho společného.

Autor: Heather HammondAutor: Heather Hammond

Banány pro lepší den

další skvělou potravinou pro lepší náladu a krásný den jsou rozhodně banány. Dopřávat si je můžete ke svačině ve své přirozené podobě, skvělé jsou také do ovesné kaše nebo jogurtu a tvarohu, skvěle chutnají spolu s toastem a arašídovým máslem a jistě špatně neuděláte ani v případě, kdy si z nich upečete banánový chlebík, dort nebo jinou dobrotu plnou hormonu štěstí.

Ryby jako zdroj serotoninu

Senzačním zdrojem serotoninu jsou pak také ryby, které jsou obecně velmi prospěšné a zdravý člověk by je měl konzumovat až 3× týdně. Nejlepší variantou jsou pak mořské ryby losos a tuňák,které v našich končinách patří i k těm nejvíce dostupným a nejoblíbenějším. Připravte si domácí losový tatarák, steak z čerstvého tuňáka, salát anebo si zajděte na sushi.

Autor: mariuszpierogAutor: mariuszpierog

Článek Jak zahnat deprese? Zdravou stravou byl publikován 1. května 2016 v 19.00 v rubrice Psychologie a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...