Oblíbená česká jídla ve zdravé verzi

Tagy:  strava, jídelníček, stravování, menu, potraviny, zdraví

Sponzorované odkazy:

Oblíbená česká jídla ve zdravé verzi

Statisticky jsou lidé rok od roku obéznější, a to nejenom proto, že příliš neholdují sportovním aktivitám, ale také z důvodu, že zapomínají na známý fakt, jak strava ovlivňuje zdraví a figuru. Česká kuchyně není příliš zdravá ani vyvážená a bohužel, Češi ji milují. Knedlíky, smetanové omáčky, tučné maso a spousta piva. To vše do sebe česká nátura neustále vpravuje a pak se nelze divit, že nejenom přibývá lidí velmi obézních, ale také těch, kteří bojují se svým zdravým a často čelí infarktům a mrtvicím i za předpokladu, že jsou vlastně poměrně mladí. Milujete česká jídla a nechcete se jich vzdát? Pak je vyzkoušejte v odlehčené verzi, která vám možná zachutná více a přitom prospěje vašemu zdraví.

Špagety bez kečupu a eidamu

Oblíbeným jídlem českých dětí jsou špagety s kečupem a strouhaným eidamem, ze kterých by šel každý Ital do kolen. Takto upravené těstoviny jsou nejenom nepříliš chutné, ale hlavně velmi nezdravé. Kečup obsahuje spoustu škodlivých ,,éček", cukr či umělá sladidla, špagety jsou plné sacharidů a sýr eidam je zase velmi tučný. Vyzkoušejte odlehčenou verzi, která vám jistě bude chutnat. Celozrnné špagety povařte al dente, kečup nahraďte drcenými rajčaty v plechovce a čerstvými cherry rajčátky a jako sýr zvolte vynikající parmazán.

Autor: PapiscAutor: Papisc

Knedlík trochu jinak

Knedlíky jsou samozřejmě nedílnou součástí české gastronomie, bez nich by omáčky nebyly to pravé. Klasický houskový nebo kynutý knedlík je díky světlé mouce velmi nezdravý a samozřejmě kalorický. Vyzkoušeli jste někdy houskový knedlík z celozrnných rohlíků? Že ne? Pak si tuto dobrotu doma uvařte a pochutnejte si na české klasice zdravěji a bez výčitek.

Obložené chleby jako výborná svačina

Češi se samozřejmě neobejdou ani bez pečiva, které je alfou a omegou českého jídelníčku. Zatímco Francouzy nebo Italové si pečivo dopřávají ve velmi kvalitní formě jako druh přílohy, Češi si potrpí spíše na obložené housky nebo chlebíčky. Ty však nebývají lehkou verzí sendvičů, ale naopak jsou doplněny o tučné máslo, nekvalitní salám Vysočany či Uherák a často nechybí ani sádlo, hermelín, škvarky, bůček a podobně. Zapomeňte na tyto kalorické bomby a raději si žitný chléb či celozrnný dalamánek namažte přírodní lučinou, přidejte výbornou 90ti procentní šunku a navrch naskládejte rukolu, papriku, olivy nebo třeba sušená rajčata. Po takové dobrotě se budete moci utlouct!

Mastná topinka už nikdy více!

Topinka musí být osmažená do bezvědomí na spoustě slunečnicového oleje, nesmí chybět spousta česneku, sýr eidam a v lepším případě ještě bůček nebo škvarky. Taková večeře vám však může způsobit i žaludeční vředy. Připravte si proto klasické topinky raději na suché pánvi nebo v toustovači, potřete je směsí olivového oleje, bylinek a mořské soli, přidejte kvalitní prosciutto nebo restované kuřecí maso a na závěr citrónovou šťávu, která pokrmu dodá skvělou chuť.

Autor: JennyAutor: Jenny

Článek Oblíbená česká jídla ve zdravé verzi byl publikován 3. srpna 2015 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...