Jaké jídlo byste neměli ohřívat v mikrovlnné troubě?
Sponzorované odkazy:
Dokážete si vůbec představit svůj život bez mikrovlnné trouby? Pravděpodobně nikoli! Mikrovlnka je jedním z nejpoužívanějších domácích spotřebičů, bez kterých lidé nedají ani ránu. Tento, poměrně malý pomocník, vám usnadní spousty příprav s vařením a také s ohříváním pokrmů, které již máte připravené. Možná jste slyšeli o tom, že ohřívat potraviny v mikrovlnné troubě není zrovna nejzdravější a opravdu tomu tak je. Avšak zatímco některým pochutinám vlny nevadí, jiné suroviny je nesnesou a jídlo je tak znehodnoceno. Víte, které to jsou?
Ohřívejte pouze jednou
Mikrovlnná trouba a není vlny pokrmům příliš neprospívají především po chuťové stránce. Sami uznáte, že čerstvé kuřecí maso právě z grilu nebo pánve je výborné, jakmile jej ale ohřejete v mikrovlnné troubě, náhle je jaksi gumové a často zapáchá. Jídlo proto ohřívejte vždy jen jednou a ideálně na doporučené teploty.
Co neohřívat?
Existuje řada potravin, které by se, podle výživových expertů a lékařů, vůbec ohřívat neměly. Víte, které to jsou?
Zelenina
V první řadě je tu zelenina, které ohřívání v mikrovlnné troubě škodí asi nejvíce. Jakmile totiž zeleninu ohřejete, začne ze sebe vypouštět zásadotvorné kyseliny, které pro organismus rozhodně nejsou prospěšné. Mohou následovat křeče, bolesti břicha a dokonce zažívací potíže. Zeleninu proto raději snězte studenou, a to i za předpokladu, že je součástí celého pokrmu. Autor: jamieanne
Houby
U hub je to obdobné, jako u zmiňované zeleniny. Houby ohříváním jednak ztrácí na dobré chuti a také textuře, ale především během ohřívacího procesu mění své složení bílkovin, což vám ve výsledku může způsobit závažné zdravotní komplikace. Netýká se to pouze hub samostatně ohřívaných, ale všech houbových pokrmů, včetně omáček a polévek.
Brambory
Brambory jsou velmi oblíbenou přílohou k masu, rybám, ale také k zelenině a nejrůznějším směsím. Jakmile však brambory ohřejete v mikrovlnné troubě, jednak vám již nebudou příliš chutnat, neboť se zvětší jejich poměr škrobu, ale především v nich může vzniknout nebezpečný toxický akrylamid, způsobující nevolnosti a žaludeční koliky. Brambory proto uvařte vždy zvlášť.
Těstoviny a rýže
Jak těstoviny, tak rýže, jsou velmi náchylné potraviny k tvorbě plísní, a to z důvodu vysokého obsahu vody. Stalo se vám někdy, že jste hned druhý den po tepelném zpracování na těstovinách nebo rýži objevili plíseň? Pak jste přílohy nejspíš špatně skladovali. Jakmile je ohřejete, ztrácí na své konzistenci a k plísním jsou o to náchylnější.
Článek Jaké jídlo byste neměli ohřívat v mikrovlnné troubě? byl publikován 19. června 2015 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Pracovní výkon zvedne správné jídlo a pití 24.09.2013 12.00
- Pracovní výkon zvedne správné jídlo a pití 28.06.2014 12.00
- Zdravé jídlo: nejlepší prevence nachlazení, vysokého tlaku i rakoviny 22.04.2015 12.00
- Zdravé jídlo: nejlepší prevence nachlazení, vysokého tlaku i rakoviny 20.12.2012 15.00
- Jaké nejzdravější jídlo zvolit ve fast foodu, když nemáte jinou volbu? 21.08.2015 19.00
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chcete zvládnout psychotesty u výběrového řízení? – jak se na ně připravit – 3. část
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Cista na vaječníku
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.