Jaké jídlo byste neměli ohřívat v mikrovlnné troubě?

Tagy:  potrraviny, mikrovlnná trouba, mikrovlnka, pokrmy, ohřívání jídla

Sponzorované odkazy:

Jaké jídlo byste neměli ohřívat v mikrovlnné troubě?

Dokážete si vůbec představit svůj život bez mikrovlnné trouby? Pravděpodobně nikoli! Mikrovlnka je jedním z nejpoužívanějších domácích spotřebičů, bez kterých lidé nedají ani ránu. Tento, poměrně malý pomocník, vám usnadní spousty příprav s vařením a také s ohříváním pokrmů, které již máte připravené. Možná jste slyšeli o tom, že ohřívat potraviny v mikrovlnné troubě není zrovna nejzdravější a opravdu tomu tak je. Avšak zatímco některým pochutinám vlny nevadí, jiné suroviny je nesnesou a jídlo je tak znehodnoceno. Víte, které to jsou?

Ohřívejte pouze jednou

Mikrovlnná trouba a není vlny pokrmům příliš neprospívají především po chuťové stránce. Sami uznáte, že čerstvé kuřecí maso právě z grilu nebo pánve je výborné, jakmile jej ale ohřejete v mikrovlnné troubě, náhle je jaksi gumové a často zapáchá. Jídlo proto ohřívejte vždy jen jednou a ideálně na doporučené teploty.

Co neohřívat?

Existuje řada potravin, které by se, podle výživových expertů a lékařů, vůbec ohřívat neměly. Víte, které to jsou?

Zelenina

V první řadě je tu zelenina, které ohřívání v mikrovlnné troubě škodí asi nejvíce. Jakmile totiž zeleninu ohřejete, začne ze sebe vypouštět zásadotvorné kyseliny, které pro organismus rozhodně nejsou prospěšné. Mohou následovat křeče, bolesti břicha a dokonce zažívací potíže. Zeleninu proto raději snězte studenou, a to i za předpokladu, že je součástí celého pokrmu. Autor: jamieanneAutor: jamieanne

Houby

U hub je to obdobné, jako u zmiňované zeleniny. Houby ohříváním jednak ztrácí na dobré chuti a také textuře, ale především během ohřívacího procesu mění své složení bílkovin, což vám ve výsledku může způsobit závažné zdravotní komplikace. Netýká se to pouze hub samostatně ohřívaných, ale všech houbových pokrmů, včetně omáček a polévek.

Brambory

Brambory jsou velmi oblíbenou přílohou k masu, rybám, ale také k zelenině a nejrůznějším směsím. Jakmile však brambory ohřejete v mikrovlnné troubě, jednak vám již nebudou příliš chutnat, neboť se zvětší jejich poměr škrobu, ale především v nich může vzniknout nebezpečný toxický akrylamid, způsobující nevolnosti a žaludeční koliky. Brambory proto uvařte vždy zvlášť.

Těstoviny a rýže

Jak těstoviny, tak rýže, jsou velmi náchylné potraviny k tvorbě plísní, a to z důvodu vysokého obsahu vody. Stalo se vám někdy, že jste hned druhý den po tepelném zpracování na těstovinách nebo rýži objevili plíseň? Pak jste přílohy nejspíš špatně skladovali. Jakmile je ohřejete, ztrácí na své konzistenci a k plísním jsou o to náchylnější.

Autor: jeffreywAutor: jeffreyw

Článek Jaké jídlo byste neměli ohřívat v mikrovlnné troubě? byl publikován 19. června 2015 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...