Zdravé jídlo: nejlepší prevence nachlazení, vysokého tlaku i rakoviny

Tagy:  strava, zdravé jídlo, nemoci, onemocnění, prevence, léčba

Sponzorované odkazy:

Zdravé jídlo: nejlepší prevence nachlazení, vysokého tlaku i rakoviny

Lékaři postupně přicházejí na to, že základním kamenem odolnosti organismu proti nemocem je zdravé jídlo. Pokud tělu dodáte všechno potřebné k tomu, aby si udrželo dobrou obranyschopnost, je skoro vyhráno. V podstatě to lze shrnout velmi jednoduše: ke zdraví je nejlepší se projíst.

Je prokázáno, že až 70 % všech onemocnění je způsobeno nesprávným životním stylem. Naše zdraví je tedy většinou v našich rukách. Kromě přiměřeného množství pohybu je další ze základních podmínek života dostatečný příjem kvalitní stravy. Čím tedy zastrašíte následující choroby?

Jídlo jako prevence proti nemocem, autor: richard.scharfenbergJídlo jako prevence proti nemocem, autor: richard.scharfenberg

Civilizační onemocnění

Hlavní příčinou úmrtí jsou kardiovaskulární onemocnění (CVO) – nemoci srdce a cév. Celkově zatím stojí v pozadí tzv. metabolický syndrom (abdominální obezita, vysoký tlak, porucha glukózové tolerance, dyslipidémie). Nicméně největší „zbraní“ proti této nemoci je strava! „Kdo chce snížit riziko problémů se srdcem, měl by se soustředit na to, aby byla jeho strava bohatá na tučné ryby, rozpustnou vlákninu (ovesné vločky a luštěniny) a zeleninu a ovoce. Snědením kousku zeleniny nebo ovoce ke každému jídlu snížíte riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 27 procent,“ upozorňuje nás PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci kampaně na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. Důležité je, abyste přiměřeně kombinovali živočišné (máslo) a rostlinné tuky (např. olivový olej). „Prevenci nemocí srdce a cév si můžete užívat. Vyžaduje totiž také díky vysokému obsahu vitaminů E, B, hořčíku, draslíku, vlákniny konzumaci ořechů nebo občasné zařazení sklenky vína a hořké čokolády do vašeho jídelníčku. Pomáhá i pití čaje.“

Jak na zvýšený cholesterol

„Cholesterol si udržíte ve správné hladině díky mléku a mléčným výrobkům. Podle řady studií má totiž konzumace těchto produktů s obsahem tuku do 2 procent hypocholestero­lemický efekt,“ vysvětluje odbornice. Předpokládá se, že probiotické bakterie mohou trávit cholesterol a snížit tak jeho vstřebávání v zažívacím traktu.

Vysoký krevní tlak

„V prevenci tohoto onemocnění je důležité navýšit ve své stravě draslík. Dopřejte si tedy banány, sušené meruňky, brambory, zeleninu. Nezapomínejte ani na vápník tedy mléko a mléčné výrobky – a N-3 mastné kyseliny, tedy především ryby – losos, makrela, sleď, pstruh. Je také potřeba omezit v potravě sodík – méně solte.“

Boj za co nejlepší imunitu

Kdo by nechtěl být co nejvíce zdravý – to totiž znamená méně starostí. Jak si ale stravou imunitu zvýšíme? I zde platí několik jednoduchých pravidel. „Jezte pestře, hodně pijte a ujistěte se, že jíte dostatek bílkovin, např. mléčné výrobky, libové maso, drůbež, ryby, vejce,“ vyjmenovává specialistka vhodné potraviny pro zvýšení obranyschopnosti organismu. „Dopřávejte se zakysané mléčné výrobky – mají blahodárný vliv na ve střevě, což je centrum imunity, dýňová semena – mají vysoký obsah zinku, para ořechy – obsahují selen, a pijte zelený čaj.“

Bojujte proti ledvinovým kamenům

Základem proti těmto nepříjemnostem je příjem dostatečného množství tekutin a konzumace nízkotučných mléčných výrobků. „Ukazuje se totiž, že vápník obsažený právě v mléce, jogurtech, tvarohu apod., pomáhá vázat šťavelany, které se uplatňují při vzniku ledvinových kamenů.“

Trápí vás menstruační obtíže? Nemusí!

Možná vás to překvapí, ale výzkumy upozorňují, že ženám pomáhají proti obtížím spojených s menstruačním cyklem mléčné výrobky! „V dlouhodobé studii sledující více než 3000 žen se ukázalo, že ty, které přijímaly více mléčných výrobků, měly o 40 procent nižší riziko vzniku premenstruačního syndromu než ženy, jež mléčné výrobky jedí málo,“ zmiňuje expertka. Současně je ale důležité zvýšit i: příjem vitaminu D – je také obsažen v mléce a mléčných výrobcích, hořčík – tedy špenát, luštěniny, celozrnné obiloviny, vitamin E – rostlinné oleje, semena, ořechy, železo – červené maso, vnitřnosti, výrobky ze sóji – obsahují fytoestrogeny.

Lze ovlivnit (ne)plodnost?

Pokud chcete udělat maximum pro to, abyste mohli zplodit zdravého potomka, měli byste začít tím, že se budete udržovat přiměřenou hmotnost. To ale nestačí. „Zaměřte se, abyste ve své stravě navýšili příjem kyseliny listové, kterou obsahujelistová zelenina, zelenina obecně, celozrnné obiloviny, některé mléčné výrobky, n-3 mastných kyselin z ryb a zinku, který obsahují dýňová semena, plody moře, libové červené maso,“ upřesňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. Zajímavé jsou výsledky studií na zvířatech. „Výzkumy u zvířat naznačují, že se u spermií v posledních okamžicích před oplodněním zvyšuje spotřeba vápníku, kdy spermie potřebují „energetickou bombu“ k průniku do vajíčka.“ V jedné studii prokázáno, že u polycystických ovarií, kde je potíž s ovulací, mohou vápník a vitamin D navrátit menstruaci.

Zdravé jídlo je cesta ke zdravému tělu, autor: Concorde hotel resortsZdravé jídlo je cesta ke zdravému tělu, autor: Concorde hotel resorts

Nespavost? Pomůže sklenka mléka

Možná to zní jako „babská rada“, ale sklenka teplého mléka s medem pomáhá navodit spánek. A důvod? Mléko obsahuje aminokyselinu tryptofan, ze které se tvoří serotonin, jenž napomáhá spánku.

Jak na onemocnění dásní

Této nepříjemnosti přispívá nízký příjem vápníku, který posiluje kost v čelisti. Pomáhá tak ničit bakterie vyvolávající kazivost zubů a záněty. „Kromě potravin bohatých na vápník konzumujte dostatek celozrnných potravin pro stabilní hladinu krevního cukru a ovoce a zeleninu pro navýšení antioxidačních látek.“

Otrava jménem „opar“

Buď nás trápí hodně, nebo máme to štěstí, že se nám vyhnuly. Zasvěcení dobře vědí, jakou bolest může opar způsobit. A ještě k tomu může vypadat docela hrozivě. „Bylo zjištěno, že herpes viry způsobující opary, využívají jako „potravu“ aminokyselinu arginin. Pokud přijímáme potraviny bohaté na aminokyselinu lysin, působení argininu se snižuje. Ideální je sníst během dne alespoň 3 gramy lysinu.“ Kde byste lysin hledali? Především v mase – hovězím, kuřecím, rybách, ale i v mléčných výrobcích – sýr čedar, cottage, bílý jogurt, mléko.

Jogurty proti průjmům

Zakysané mléčné výrobky můžete konzumovat nejen jako chutnou svačinu, ale i coby prevenci i léčbu průjmů. „Obzvlášť důležité je jejich užívání po antibiotické léčbě. Mají schopnost obohatit střevo prospěšnými bakteriemi. Mléčné výrobky obsahující Lactobacily také omezují závažnost rotavirových průjmů u dětí a mají své uplatnění i v prevenci respiračních onemocnění u dětí.“

Jak se nejlépe chránit proti rakovině?

I zde platí následující – navýšit příjem zeleniny a ovoce (zvlášť vhodná brukvovitá zelenina), celozrnných potravin, tučných ryb a luštěnin. Dobrou volbou je i zelený čaj. „Nezapomínejte ani na antioxidanty, jejichž zdroji jsou hrozny, čaje, česnek, cibule i hořká čokoláda,“ připomíná odbornice. „Konkrétně v prevenci rakoviny prsu, tlustého střeva a rekta se uplatňuje především vápník – mléko a mléčné výrobky – a vitamin D, tedy ryby, játra, žloutky, mléko, sýry.“

A co třeba senná rýma?

Studie naznačují, že hladinu histaminu v krvi a tím i projevy senné rýmy významně snižuje pravidelná konzumace zakysaných mléčných výrobků.

Žaludeční vředy – ubraňte se jim!

V dnešní uspěchané době jsou naše stravovací návyky všelijaké a pak můžeme začít trpět žaludečními vředy. Stojí nám to ale za to, když prevence je poměrně jednoduchá? „Zastavte se na chvilku a zamyslete se, jak se stravujete. Důležitou obranou před žaludečními vředy je pravidelný jídelní režim, menší, ale častější porce jídla a vyhýbání se kořeněným a horkým pokrmům,“ vysvětluje odbornice přes výživu. „Vředy „zastrašíte“ zakysanými mléčnými výrobky, protože nepříznivě působí na bakterii Helicobacter pylori, častého původce žaludečních vředů. Urychlují i jejich hojení. A samozřejmě se snažte co nejméně se stresovat,“ dodává PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Zdravé jídlo: nejlepší prevence nachlazení, vysokého tlaku i rakoviny byl publikován 20. prosince 2012 v 15.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...