Pracovní výkon zvedne správné jídlo a pití

Tagy:  zdraví, strava, zdravé jídlo, pití, režim, zaměstnání, jídelníček, pokrmy

Sponzorované odkazy:

Pracovní výkon zvedne správné jídlo a pití

Sedavé zaměstnání umocněné nezdravou stravou a nedostatkem pohybu může i u relativně zdravého člověka vést ke zdravotním nepříjemnostem a potížím.

Jednou ze skupin, která má největší problémy s dodržováním pitného režimu, jsou pracovně velmi vytížení lidé. Nedostatek času a potřeba „nakopnout se“ často vede k pití pouze kávy. Přitom káva, ale i černý čaj odvodňují organismus a dehydratace umocněná kávou zhoršuje soustředění na práci. Nejlepší je tedy dodržovat pravidlo: co káva, to sklenice vody navíc.

„Prostým a často nedodržovaným základem je pít čistou neperlivou vodu pokojové teploty. Voda by neměla být ledová, protože ledové nápoje ochlazují tělo a tím zpomalují metabolismus. To platí i pro pivo a alkoholické nápoje. Tvrdý alkohol, víno i pivo nejsou součástí pitného režimu, jsou pouze „chuťovým doplňkem“ stravy. Z hlediska výkonnosti při duševní činnosti není konzumace alkoholu doporučována, jelikož alkohol ničí mozkové buňky,“ upozorňuje Ing. Tereza Masná, poradkyně projektu Žij zdravě pro výživu a zdravý životní styl.

Zdravá strava nemusí být nudná, autor: Carl BlackZdravá strava nemusí být nudná, autor: Carl Black

Výživa pro sedavé zaměstnání

Správným jídlem lze pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, duševní schopnosti a odolnost vůči stresu. Můžete to vypozorovat během oběda. Pokud si v letním počasí dáte k obědu např. svíčkovou se šesti, bude se vám chtít po takovém obědě spát a tělo bude unavené. Zatímco když si objednáte například salát s masem, pocit únavy a zmoženosti z jídla se nedostaví. Právě tzv. potrava pro mozek (z angl. brainfood) je taková strava, která pomáhá k optimálnímu fungování mozku a nervové soustavy.

Nezanedbatelným efektem je také návrat tělesné vitality a pohody. „Pro konstantní přísun energie se doporučují tři pravidelná větší jídla denně plus jedna až dvě svačiny. Pro udržení vitality je nezbytné upřednostňovat přírodní, co nejméně zpracované potraviny, ve kterých je obsažena glukóza spolu s vlákninou,“ doporučuje Ing. Tereza Masná. Těmto požadavkům vyhovuje celozrnné pečivo, luštěniny, zelenina a ovoce. Aby mezi sebou naše mozkové buňky optimálně komunikovaly, je třeba zajistit tělu také pravidelný přísun kvalitních rostlinných a živočišných bílkovin (luštěniny, kvalitní maso, ryby, vejce a mléčné produkty).

Jak se správně stravovat:

  1. Dbejte na to, aby byla při každém jídle polovina talíře barevná – dostatečné množství zeleniny!
  2. Neopomíjejte luštěniny! Pokud nejste jejich zastáncem z důvodu jejich neblahému účinku na trávicí trakt, začněte s červenou čočkou.
  3. Nahraďte cukr za med a místo odpoledního dortíku si dopřejte směs bílého jogurtu nebo tvarohu s banánem, kiwi, vlašskými ořechy či mandlemi.

Příklad brainfood jídelníčku

Snídaně: Nalačno sklenka odstáté vody s citronem, celozrnné pečivo s tvrdým sýrem, měkký sýr typu Cottage nebo čerstvý sýr, okurka, černý, bylinkový nebo ovocný čaj.

Dopolední svačina: Voda, jablko a hrst vlašských ořechů nebo nastrouhaná mrkev s jablkem a ořechy, hrozinky, med skořice.

Oběd: Zeleninový nebo drůbeží vývar, zeleninový salát s drůbežím masem nebo přírodní plátek s rýží a zeleninou, voda

Odpolední svačina: Místo kávy raději zelený čaj nebo voda, Bílý jogurt s banánem, kiwi, ořechy, skořice a med

Večeře: Topinky s naklíčenými výhonky munga s rajčaty posypané strouhaným tvrdým sýrem. V případě, že přes den málo pijeme, je vhodné před večeří pitný režim doplnit. Po večeři už pít jen uklidňující bylinné čaje.

Mozku a tělu prospívá:

Med, ovoce a zelenina, luštěniny, ořechy a semínka, bylinné koření a čerstvé bylinky Čerstvé mléko, máslo, sladkovodní i mořské ryby, maso z nekonvenčních cho­vů

Mozku a tělu neprospívá:

Sycené (sladké) nápoje, fast food, polotovary Sladkosti z rafinovaného cukru, výrobky z bílé mouky Nekvalitní sůl, nekvalitní maso

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Pracovní výkon zvedne správné jídlo a pití byl publikován 24. září 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...