Síla blahodárných čajů – buďte s nimi ale opatrní

Tagy:  čaje, kofein, černý čaj, zelený čaj, bílý čaj, ovocný čaj, bylinkový čaj

Sponzorované odkazy:

Síla blahodárných čajů – buďte s nimi ale opatrní

Čaje jsou od pradávna považovány za velmi prospěšné léčivé. Objevily je již starověcí Číňané, čaje jsou tak staré několik tisíc let a o jejich zdravotních účincích není sporu. Dnes jsou čaje stejně populární jako káva a nutno podotknout, že jsou o poznání zdravější a prospěšnější. Někteří lidé po nich dokonce sáhnou raději, neboť jim pití kávy neprospívá, ať už z jakýchkoliv důvodů. Také milujete čaje a nedovedete si bez nich představit svůj život? Pak byste ale měli vědět, že ne vždy mohou být čaje tolik prospěšné a s jejich konzumací byste měli být opatrní.

Čaje ano, ale…

Čaj by měli pít všichni lidé již od útlého věku až do seniority. Prakticky neexistuje čaj, který by byl neprospěšný nebo dokonce nebezpečný, ovšem zdaleka ne všechny varianty jsou pro všechny vhodné. Spousta čajů totiž obsahuje kofein, který vás nabudí a povzbudí k lepším výsledkům, nicméně také se jim můžete snadno předávkovat. Zvykli jste si vypít až 5 černých čajů denně? Pak se pravděpodobně potýkáte s bolestmi hlavy, únavou nebo naopak roztěkaností, zvýšil se vám tlak, tepe vám srdce a motá se vám hlava. Ano, to všechno a mnohem více může pití čaje s kofeinem způsobovat. Pokud si tedy na pití tohoto nápoje potrpíte, kombinujte ideálně čaje s kofeinem spolu s těmi bylinkovými a ovocnými.

Autor: A Girl With TeaAutor: A Girl With Tea

Černý a zelený čaj

Nejvíce kofeinu samozřejmě obsahují černý a zelený čaj, s jejichž pitím buďte opatrní. Ideálně si je dopřejte k snídani či k odpolední svačině. Pokud ale pijete také kávu, černé a zelené čaje byste měli omezit na minimum anebo naopak omezit kávu.

Bílý čaj

Bílý čaj je poměrně příjemnou alternativou mezi zeleným a ovocným čajem, neboť je o mnoho slabší, jemnější a obsahuje méně kofeinu.

Bylinkové čaje

Nejvhodnější variantou jsou pak čaje bylinkové, které jsou velmi zdravé a blahodárné. Některé vám pomohou při problémech se spaním či s nadváhou, další čistí organismus, uklidňují mysl nebo působí příznivě na pleť. Pakliže se rozhodnete pro pití bylinkových čajů, ideálně se zaměřte na ty sypané z bio obchodů, které jsou čisté a velmi kvalitní. Čaj si ale můžete také připravit v pohodlí domova. Stačí si jen usušit mátu, zázvor, heřmánek, jitrocel nebo třeba směs lesního ovoce.

Autor: Pandatea ArtAutor: Pandatea Art

Článek Síla blahodárných čajů – buďte s nimi ale opatrní byl publikován 18. února 2016 v 13.00 v rubrice Návykové látky a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...