Popáleniny (nejen od sluníčka) zhojí zelený čaj, aloe i netřesk

Tagy:  léčba, aloe vera, netřesk, citron, zelený čaj

Sponzorované odkazy:

Popáleniny (nejen od sluníčka) zhojí zelený čaj, aloe i netřesk

Od sluníčka i od grilu – to jsou nejčastější letní popáleniny. Od bolesti i s rychlejším hojením vám pomohou i některé prostředky přírodní medicíny.

Chtěli byste klasické přípravky s UV faktorem doplnit ještě nějakým fíglem z kategorie přírodní medicíny? Známý terapeut celostní medicíny ing. Jiří Janča, CSc. na léčivou sílu bylin spoléhá: Při opalování leží těžiště všech opatření především v prevenci. K bylinným prostředkům chránícím pokožku patří zelený čaj. Omytou a odmaštěnou pokožku jím polijte, nechejte zaschnout a pak ošetřete opalovacím krémem.

Následkům nadměrného opalování zabraňuje citrónová šťáva – spálená místa jí lehce potřete a zasypte kosmetickým pudrem. Šťávu lze nahradit i zmíněným zeleným čajem. Velmi vhodné jsou i přípravky z aloe vera ve formě tinktur, homeopatik, nejlépe ovšem mastí. Ty jsou velmi vhodné a naprosto spolehlivé.

Zelený čaj pomáhá tlumit popáleniny, autor: mckaysavageZelený čaj pomáhá tlumit popáleniny, autor: mckaysavage

Popáleniny jako takové jsou velmi choulostivá záležitost. Pokud jde o popáleninu 1. a 2. stupně, můžeme ji ošetřovat přírodními prostředky, ale u popáleniny 3. Stupně, kdy už je tkáň zuhelnatělá a zničená, musíme zachovat maximální opatrnost a raději předat do péče zdravotníků.

Malé popáleniny můžeme ihned ošetřit tak, že je potřeme kouskem másla. Pokud jsou popáleniny bolestivé, ochlazujeme je co nejdříve studenou vodou – pozor, nikoli ledovou – dokud bolest neodezní. Mezi vůbec nejlepší prostředky patří především aloe vera. Její list lze rozříznout a dát přímo na spáleninu vnitřní rosolovitou stranou. Dbáme přitom na dodržení sterility. List aloe je možné následně přebalit čistým obvazem. Podobné účinky, tedy podporu hojení a tvorbu nové tkáně, má na popáleninu i netřesk. Z něj odstraníme vrchní slupku a čistým listem překryjeme popáleninu. Můžeme na ni dát i čistý vaječný bílek a po zaschnutí převázat obvazem. Při jakémkoli zásahu u popálenin je důležité dodržovat přísnou sterilitu.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Popáleniny (nejen od sluníčka) zhojí zelený čaj, aloe i netřesk byl publikován 16. července 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...