Zelený čaj pro krásu i zdraví

Tagy:  zelený čaj, nápoj, pití, pitný režim, rakovina, pleť, antioxidanty, vitamíny, minerály

Sponzorované odkazy:

Zelený čaj pro krásu i zdraví

O příznivých účincích některých potravin a nápojů jsme se již jistě dozvěděli. Zelený čaj je mezi nimi téměř králem a dokáže s naším zdravím téměř zázraky. Oblíbený chutný nápoj si zamilujeme a jeho popíjení se nám stane každodenním rituálem. Nejen že nás osvěží, ale příznivě bude působit také na naše zdraví.

Téměř zázračný nápoj

Zelený čaj je velmi lahodný nápoj s příznivým působením na naše zdraví. Čaj má velice dlouhou tradici a zejména v Číně se pěstuje od nepaměti. Na trhu je dostupných mnoho druhů zeleného čaje, přičemž jednotlivé názvy jsou odvozeny od provincií, ve kterých je čaj pěstovaný. Mezi nejvyhlášenější patří například Longjing.

Zeleným čajem proti rakovině

Velmi zásadní je účinkování zeleného čaje proti vzniku rakoviny. Preventivní působení zeleného čaje před vznikem karcinomu bylo odborníky prokázáno, důležitou roli v procesu hrají takzvané katechiny. Jejich obsah je v zeleném čaji poměrně vysoký, obzvláště v porovnání s jinými čaji, například s čajem černým. Kromě katechinů samozřejmě najdeme v zeleném čaji celou řadu minerálů a také bílkoviny a kofein. Ze stopových prvků stojí za zmínku draslík, hořčík, hliník a vápník.

Zeleným čajem ku zdraví

Zelený čaj působí na naše zdraví v mnohých směrech. Kromě preventivního působení před rakovinou, má čaj antioxidační účinky, díky kterým chrání buňky našeho těla a zabraňuje jejich předčasnému stárnutí. Zelený čaj se užívá jako osvědčený bojovník proti únavě, dále také k lepšímu hojení ran. Užívat jej můžeme také při problémech se zažíváním a jako prostředek k zastavení krvácení. Pro obsah minerálů nás překvapí jeho preventivní působení před vznikem zubních kazů. Zelený čaj tvoří nedílnou součást tradiční čínské medicíny, která na jeho účinky nedá dopustit.

Malý domácí čajový obřad, autor: mendhakMalý domácí čajový obřad, autor: mendhak

Příprava čaje

Příprava zeleného čaje je velmi jednoduchá. Zelený čaj může mít klasickou formu čajových sáčků, či můžeme použít kvalitní sypaný čaj. Obě varianty stačí zalít horkou vodou, jejíž teplota by se měla pohybovat mezi 60 až 80 stupni. To je důležité dodržet a teplotu nepřekračovat. V takovém případě by totiž čaj měl nepříjemnou nahořklou chuť. Chladnější voda by na druhou stranu nedokázala z čaje dostat aroma a náš nápoj by tak byl mdlý a bez chuti. Uděláte-li si z pití zeleného čaje rituál, pak si jej užijete na maximum.

Článek Zelený čaj pro krásu i zdraví byl publikován 11. září 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...