Zdravotnické potřeby usnadní pohyb seniora po bytě

Zdravotnické potřeby usnadní pohyb seniora po bytě

Stáří s sebou může přinést problémy se sníženou pohyblivostí. Řadu lidí ani nenapadne, že s tímto problémem pomohou výrobky, které lze koupit v zdravotnických potřebách. Máte v rodině osobu se sníženou pohyblivostí? Pro starší lidi bývá těžké přiznat si, že potřebují pomoc. Někdy tak zůstává na jejich dětech a jiných příbuzných, aby sami začali pátrat po věcech, kterými je možné dovybavit domácnost, aby nebyla pro seniora tak bariérová. Přitom řadu „pomocníků“ nalezneme v klasických zdravotnických potřebách.

Zdravotnické potřeby na toaletu i do koupelny

Pro lidi se sníženou pohyblivostí je někdy těžké posadit se i na toaletu. Pokud je to i případ vašeho příbuzného, můžete mu obstarat nástavec na záchodovou mísu. Posed touto vychytávkou můžete zvýšit až o deset centimetrů. Tyto zdravotnické potřeby seženete jak s prkýnkem tak bez něj.

Zvyšovač na WC zvýší posed až o 10 centimetrů. Zdroj: Medihum.czZvyšovač na WC zvýší posed až o 10 centimetrů. Zdroj: Medihum.cz

Každému méně pohyblivému člověku je dobré dát do vany protiskluzovou podložku. V dnešní době už jdou ale koupit i vany, které mají protiskluzové dno. Pořídit se dá i vana s dvířky, která umožňuje lidem vstoupit do vany, aniž by se museli potýkat s vysokým okrajem vany.

Existují ale i levnější způsoby, jak usnadnit dotyčné osobě koupání. Pomohou například samostatná madla s přísavkami, které je možné jednoduše přichytit na hladký povrch. Dají se koupit i držadla na vanu, která se jednoduše zavěsí přes okraj vany.

Závěsné držadlo usnadní vstup a výstup z vany. Zdroj: Medihum.czZávěsné držadlo usnadní vstup a výstup z vany. Zdroj: Medihum.cz

Se samotným umytím pomohou i koupací židle určené přímo do vany. Tyto speciální židle lze také opřít o boční okraje vany. Člověk si na ně může jednoduše sednout a osprchovat se. Pokud má v bytě jen sprchový kout, je možné si v jakýchkoliv zdravotnických potřebách koupit stoličku do sprchy. Prodávají se s opěradlem i bez opěradla.

V kuchyni pomůže i obyčejná barová židle

Při vaření zase bývá problém dosáhnout na vyšší poličky. Lézt na schůdky či na židli je pro osobu se sníženou pohyblivostí nemyslitelné. K jejich podávání tak slouží takzvaný prodlužovač rukou – připomínající kleště na tyčce, které se ovládají na druhém konci tyče.

Prodlužovač rukou pomůže lidem podat a uchopit i vzdálené předměty. Zdroj: Medihum.czProdlužovač rukou pomůže lidem podat a uchopit i vzdálené předměty. Zdroj: Medihum.cz

Někteří lidé mají problém nejen chodit, ale i dlouho stát, což se projevuje především při vaření. V tom případě určitě v kuchyni ocení i židli. Aby dosáhli na kuchyňskou desku, je třeba koupit vyšší nebo například posuvnou barovou stoličku. Tu je možné koupit i u prodejce nábytku. Při její koupi ale dbejte na to, aby se na ni člověku dobře sedalo a jednoduše se s ní manipulovalo.

Článek Zdravotnické potřeby usnadní pohyb seniora po bytě byl publikován 27. ledna 2017 v 00.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...