Zánět močových cest - vznik, prevence a léčba

Tagy:  zánět močových cest, vznik zánětu močových cest, prevence proti zánětu močových cest, léčba zánětu močových cest

Sponzorované odkazy:

Zánět močových cest - vznik, prevence a léčba

Zánět močových cest je vyvolán bakterií, která žije v našem zažívacím traktu. Stará se o to, aby se ve střevech nepřemnožily nebezpečné bakterie, ale pokud se dostane do močového ústrojí, nastává problém. Pokud močová trubice není dostatečně proplachována, bakterie se v ní začnou množit.

BakterieBakterie Autor: Internet Archive Book Images Follow

Jak poznáme, že se jedná o zánět močových cest

Zánět močových cest nejde přehlédnout kvůli bolesti v podbřišku a častého nutkání k močení s malým množstvím moči, které je bolestivé. Objevit se může i bolest zad, beder a zvýšená teplota, v některých případech i krev v moči.

Vznik zánětu

Bakterie se do močového ústrojí dostanou z konečníku, proto na záněty močových cest trpí hlavně ženy a to i přesto, že dodržují hygienické zásady. Je to proto, že baterie v jejich případě překonávají kratší vzdálenost než je tomu u mužů.

Zánět může vzniknout i při nedostatečném pitném režimu, při zadržování močení nebo během nechráněného pohlavního styku. Vysoké riziko zánětu je u lidí, kteří trpí cukrovkou, jejich moč obsahuje více cukru, než mají ostatní lidé a to bakteriím prospívá. Záněty močových cest mohou být také i vrozené.

Stádia zánětu

Bolest břichaBolest břicha Autor: Chi Hoàng Kim

Akutní forma je náhlá reakce na infekci nepříjemnou bolestí, která rychle nastoupí, ale i rychle odezní. Chronická forma se neustále opakuje. Bolest sice není tak výrazná, ale dlouhotrvající a zánět může způsobit komplikace ve vylučovacím systému a problémy s ledvinami.

Jaká je prevence

BrusinkyBrusinky Autor: catharticflux

Nejdůležitější je dostatečná hygiena. Během menstruace pravidelně vyměňovat tampony nebo vložky, po použití toalety se utírat směrem dozadu a po pohlavním styku si dojít na malou, protože moc je sterilní.

Aby se bakterie v močovém měchýři nerozmnožovaly, je třeba pít dostatečné množství tekutin a vyprazdňovat močový měchýř.

Preventivně užívat brusinky, ať už zavařené, sušené, v džusu nebo jako potravinový doplněk.

Chránit se proti prochladnutí, nesedat si na studené a držet v teple břicho i záda.

Léčba zánětu

Je nutné dodržovat pravidelný pitný režim a být v klidu a teple.

Pravidelně užívat antibiotika, které předepsal doktor na základě analýzy moči.

Blahodárná je lžička jedlé sody rozpuštěná ve sklenici vody. Soda totiž snižuje kyselost moči a tlumí pálení při močení. Připravte si močopudné smoothies z petržele, celeru nebo okurky a vyzkoušejte i protizánětlivý čaj z rozmačkaného česneku, který necháte 5 minut louhovat v teplé vodě.

Článek Zánět močových cest - vznik, prevence a léčba byl publikován 24. listopadu 2017 v 08.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...