Kojení dětí - co způsobuje bolest břicha u kojenců?

Tagy:  kojení dětí, bolest břicha, laktóza, mateřské mléko, intolerance laktózy, dětská kolika

Kojení dětí - co způsobuje bolest břicha u kojenců?

Kojení dětí

Mnoho maminek probírá a diskutuje věčně se opakující téma – kojení. Často si kladou otázky, jak dlouho kojit, kdy skončit s kojením, jaký dodržovat interval mezi jednotlivým kojením apod. Méně často už hovoří i intoleranci laktózy a dětské kolice.

Jak dlouho kojit?

Nedá se přesně říci, jak dlouho kojit. Každý člověk, dítě, je individuální a má své potřeby. Obecně se doporučuje dítě bezpochyby kojit do 6 měsíců, dále pak alespoň do 2 let dítěte. Samozřejmě ale záleží na celé řadě příčin. Dobře prospívající dítě je možné kojit mateřským mlékem 6 měsíců. Jedná se o jediný zdroj výživy a není nutné přidávat žádné příkrmy. Ty se doporučují od 6. – 12. měsíců.
Mezi 1. – 2. rokem hraje mateřské mléko důležitou roli v oblasti imunitního systému. Říká se, že obsahuje obranné látky, které dítě chrání. Maminky by si měly hlídat stravu, nejíst ostrá jídla, příliš kořeněná, slaná apod.
Po dosažení dvou let věku dítěte není mateřské mléko z výživového hlediska nutné. Dá se pozvolna nahrazovat kozím nebo běžným kravským mlékem. Samozřejmě záleží opět na matce a dítěti, jaký mají vztah. Maminky, neznamená to, že ve dvou letech dítěte byste měla ihned přestat kojit. Mateřské mléko i nadále obsahuje obranné látky, které jsou hodnotné pro vaše dítě. Dlouhodobé kojení je také jistý emocionální náboj – vazba matky s dítětem. Pokud si přejete vaše dítě kojit, kojte ho, jak dlouho chcete, záleží opravdu jen na vás dvou.

Laktózová intolerance

Porucha intolerance laktózy, už jste o tom slyšeli? Jedná se o poměrně častý problém populace, kdy dochází ke špatnému vstřebávání laktózy, tj. mléčného cukru, který se nachází v mléčných produktech. Mezi projevy této poruchy patří např. průjem, křeče v břiše a nadýmání. Laktóza se také nachází v mateřském mléce a téměř každý novorozenec má schopnost laktózu štěpit. Pokud se intolerance laktózy dostaví, bývá většinou u hodně malých dětí a to ještě hovoříme o tzv. dočasné poruše. Malé děti ještě nejsou natolik vyvinutí, aby byly schopny produkovat dostatečné množství laktázy.

Problémy u malých dětí

Díky intoleranci laktózy dochází u malých dětí k přemnožení bakterií, které spouštějí proces kvašení, nadýmání, tvrdnutí a nepříjemné bolesti bříška. Všechny tyto uvedené problémy mohou vést k poruše peristaltických pohybů střeva. Miminka a děti tak trpí nepříjemnými bolestmi a křečemi.
Nejedná se o onemocnění v pravém slova smyslu, ale bohužel přítomnost této poruchy způsobuje u všech jedinců obtíže. Existuje několik řešení, jak tyto potíže zmírnit nebo zcela odbourat. Patří mezi ně: dostatečný přísun vitamínu D a vápníku, snížení příjmu laktózy a nahradit jej jinými alternativními zdroji, anebo jednoduché dietní opatření. Dalším krokem je přidání enzymu laktáza do mléka nebo kojenecké výživy.

Autor: Al van Akker, flickr. comAutor: Al van Akker, flickr. com

Článek Kojení dětí - co způsobuje bolest břicha u kojenců? byl publikován 27. března 2018 v 22.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...