Úpal, jak ho rozpoznat a léčit

Sponzorované odkazy:

Úpal, jak ho rozpoznat a léčit

Většina z nás ví, že v létě je větší pravděpodobnost, že dostaneme úpal, anebo úžeh. Ale víte, jak je od sebe rozeznat? Úžeh úzce souvisí s dlouhodobým pobytem na slunci, kdy dochází k přehřátí mozku. Úpal dostaneme ale nejen v létě. Jde o celkové přehřátí organismu, nejčastěji v místnostech s vysokou vlhkostí vzduchu, a ve kterých se vyskytují vysoké teploty. To vše v kombinaci s nedostatečnou hydratací vede ke snížené produkci potu a přirozenému ochlazování těla. Další možnou příčinu úpalu je nošení neprodyšných materiálů, které brání odpařování potu. Tělesná teplota vystoupá až na hodnoty kolem 40 °C.

Úpal vzniká díky celkovému přehřátí organismuÚpal vzniká díky celkovému přehřátí organismu

Příznaky úpalu

  • Vysoká tělesná teplota. Tělesná teplota 40 °C, nebo vyšší, je hlavním příznakem úpalu.
  • Změny chování. Zmatek, rozrušení, nesrozumitelná řeč, podrážděnost, záchvaty a kóma.
  • Změna pocení. Při úpalu způsobeném nadměrným horkem, bude vaše pokožka na dotek teplá a suchá. Při úpalu způsobeném namáhavým cvičením v uzavřeném prostoru, však může vaše pokožka být mírně vlhká.
  • Nevolnost a zvracení. Můžete cítit křeče v břiše, anebo mít nutkavý pocit na zvracení.
  • Zčervenání kůže. Jak se vaše tělesná teplota zvyšuje, může dojít ke zčervenání pokožky.
  • Zrychlené dýchání. Vaše dýchání může být rychlé a mělké. Budete mít pocit, že se nemůžete dostatečně nadechnout.
  • Zvýšená srdeční frekvence. Váš puls se může výrazně zvýšit, protože přílišné horko představuje pro vaše srdce obrovskou zátěž, které se snaží zbavit zrychleným pumpováním krve.
  • Bolest hlavy. Vaše hlava může pulzovat, objevují se závratě a zmatenost.
Postiženého okamžitě hydratujtePostiženého okamžitě hydratujte

První pomoc

V případě úpalu je nejdůležitější nemocného v první řadě ochladit. Odveďte ho na čerstvý chladný vzduch, co nejvíce ho svlékněte, klidně až do spodního prádla, zdvihněte mu dolní končetiny, můžete mu dát chladné obklady, anebo mu dopřejte chladnou koupel. Pohybujete-li se v místech, kde není koupel možná, alespoň ho otírejte, či polévejte chladnou vodou. Nechte ho cucat kostky ledu, zmrzlinu, vychlazené ovoce. Samozřejmostí je, podat mu dostatečné množství tekutin.

Je-li úpal natolik vážný, že postižený upadá do šoku, okamžitě zavolejte lékařskou pomoc.

**Nevíce nebezpečný je úpal u osob, které mají nedostatečnou tělesnou termoregulaci, onemocnění srdce a u osob trpících obezitou. Nejohroženější skupiny jsou malé děti a starší osoby. **

Článek Úpal, jak ho rozpoznat a léčit byl publikován 25. července 2020 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...