Prolin. Aminokyselina pro dokonalou tvorbu kloubů, šlach a vaziva

Prolin. Aminokyselina pro dokonalou tvorbu kloubů, šlach a vaziva

Přestože název prolin nám spíše připadá jako zkratka pro linii, jedná se o nenahraditelnou aminokyselinu s úplně jinou funkcí. Díky svým schopnostem se účastní vzniku kolagenu, a tím tak pomáhá stavbě našeho těla. Mimo to pomáhá i našemu srdci, pokožce nebo očím. Pojďme se na tuto aminokyselinu podívat pěkně zblízka.

Prolin je neesenciální aminokyselinaProlin je neesenciální aminokyselina

Neesenciální aminokyselině prolin táhne už na 120 let. Přesněji, psal se rok 1901, kdy byl prolin objeven německým chemikem Hermannem Emilem Fischerem, mimo jiné nositelem Nobelovy ceny za chemii v roce 1902. Fischer objevil prolin poměrně náhodně, a to když zkoumal kasein neboli protein vyskytující se například v kravském mléce.

Ještě doplňme, že prolin je neesenciální aminokyselinou, což znamená, že si jej naše tělo umí vytvořit samo, respektive s pomocí kyseliny glutamové. V případě nedostatku prolinu, který se mimo jiné projevuje špatným hojením ran a zhoršenou regenerací svalů, můžeme našemu tělu navíc pomoci tak, že mu tuto aminokyselinu dodáme prostřednictvím potravin s vysokým obsahem prolinu. Velké množství prolinu najdeme například v zelených potravinách, tedy mladém ječmeni a chlorelle pyrenoidose. Prolin se také vyskytuje ve vepřovém a hovězím mase, v prosu, zelí, bambusových výhoncích, brokolici, včelím medu a některých druzích hub.

Proč je prolin pro naše tělo tak mimořádně důležitý?

Díky své spolupráci s vitamínem C hraje nezastupitelnou roli v syntéze kolagenu. Kolagen je základním stavebním kamenem našeho těla. Je pojivem buněk celého našeho organismu, vytváří naše šlachy, klouby, chrupavky, vazivové tkáně, ale i pokožku, cévy nebo oční rohovky.

Prolin však není pouhým dárcem energie kolagenu. Naše tělo využívá také preventivně, třeba například při hojení ran. Prolin najdeme taktéž v hladké svalovině, tedy ve stěnách našich cév. Díky svým schopnostem dokáže snižovat náš krevní tlak, stejně tak jako riziko vzniku dalších srdečních chorob, třeba aterosklerózy.

Zmiňme ještě, že prolin můžeme vyrábět synteticky. Vyskytuje se v doplňcích stravy, které jsou zvláště určeny sportovcům, nebo lidem vykonávajícím fyzicky náročné činnosti. Kromě ochrany svalových tkání lze účinků prolinu využít také při chronických bolestech zad nebo osteoartritidě.

Žádné chemické doplňky však nenahradí prolin, vyskytující se v čisté přírodní formě. Chcete-li své tělo zásobit také blahodárnými dávkami minerálů a vitamínů, vyzkoušejte sílu zelených potravin, třeba chlorelly a mladého ječmene. Vaše tělo vám za tuto zkušenost jistě poděkuje.

Článek Prolin. Aminokyselina pro dokonalou tvorbu kloubů, šlach a vaziva byl publikován 9. října 2020 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...