Žloutenka typu C

Tagy:  játra, žloutenka

Sponzorované odkazy:

Žloutenka typu C

Podle statistik je žloutenkou typu C nakaženo asi 180 milionů lidí na celém světě. V České republice se toto číslo pohybuje někde okolo 20 000 tisíc nakažených a každý rok jich přibude 800 nových. Skutečné číslo ovšem bude o něco vyšší, spousta nakažených o své nemoci ani neví.

Co je žloutenka typu C a jak se přenáší ?

Žloutenka typu C je zánětlivé onemocnění jater způsobené virem Flaviviridae. Pokud není léčena, stává se z ní chronické onemocnění vedoucí až k cirhóze či rakovině jater. Žloutenka typu C se přenáší stykem s krví. Při běžné kontaktu je riziko nákazy jen zanedbatelné. Stejně tak není běžná nákaza při bližším kontaktu jako je objímání a líbání. U pohlavního styku již sice riziko přenosu infekce prokázáno bylo, ale u monogamně žijících párů je téměř nulové. Jinak je to u promiskuitních jedinců, tady riziko nákazy rapidně vzrůstá, např. u prostitutek je výskyt žloutenky typu C velmi vysoký. Dále jsou žloutenkou typu C vysoce ohroženi ohroženi narkomani. Společné užívání či půjčování jehel je přímo ideální pro přenos nemoci. Proto také narkomani tvoří nejpočetnější skupinu nakažených. Ale žloutenkou typu C se lze infikovat například i při tetování či piercingu (to v případě, že nejsou dodrženy všechny hygienické a sterilizační podmínky) nebo při transplantaci krve (od roku 1992 se již provádí testy a tak tento způsob nákazy již téměř vymizel, setkat se s ním můžeme již jen v rozvojových zemích).

Nejvíc se žloutenka typu C šíří mezi jedinci, kteří si nitrožilně aplikují drogy, autor: NathanFNejvíc se žloutenka typu C šíří mezi jedinci, kteří si nitrožilně aplikují drogy, autor: NathanF

Jaké jsou příznaky žloutenky typu C ?

Ač je žloutenka typu C velmi závažné onemocnění často ani nakažený netuší, že jí má. Ve velkém množství případů totiž nevykazuje žádné symptomy a nakažený se o ní většinou dozvídá úplně náhodně při odběru krve kvůli jinému vyšetření. Přitom pro úspěšnou léčbu a úplné uzdravení je důležité podchytit nemoc, co nejdříve. Pokud se nemoc projeví, mezi její nejčastější symptomy patří:

  1. únava
  2. svědění kůže
  3. zabarvení kůže do žluta – to je příznak typický pro všechny druhy žloutenky
  4. nechutenství
  5. nespavost
  6. trávicí obtíže
  7. občasné bolesti a pocit napětí pod žebry na pravé straně

Jak se žloutenka typu C léčí ?

Narozdíl od žloutenek typu A a B neexistuje v současné době proti žloutence typu C očkování. Naštěstí pro nakažené již ale existuje účinná léčba. Při té jsou pacientům podávány léky zabraňující poškozování jater, vitamíny a aminokyseliny. Dále pacienti musí dodržovat zdravou životosprávu, tzn. dietu s přísným zákazem alkoholu, dostatek fyzické aktivity a psychickou pohodu. Při striktním dodržování všech pravidel je šance na úplné uzdravení téměř stoprocentní. V opačném případě vede žloutenka typu C k cirhóze nebo rakovině jater a zde už je jedinou nadějí pouze transplantace.

Důležité je dodržovat rady lékařů, autor: CmprinceDůležité je dodržovat rady lékařů, autor: Cmprince

Článek Žloutenka typu C byl publikován 22. června 2010 v 21.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...