Onemocnění jater - cirhóza a rakovina

Tagy:  játra, rakovina, cirhóza, žloutenka, alkohol

Sponzorované odkazy:

Onemocnění jater - cirhóza a rakovina

Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů. Je to největší žláza lidského těla, vážící asi 1600 g, uložená v dutině břišní. Játra plní hned několik funkcí najednou: filtrují krev od jedovatých látek, vytváří žluč, přeměňují živiny v krvi na energii, zásobují tělo vitamíny, podílí se na regeneraci organismu, atd. Zkrátka játra jsou pro fungování organismu naprosto nezbytná. Mezi nejčastější choroby postihující játra patří cirhóza a rakovina. Obě choroby jsou velmi závažné a oběma chorobám lze předcházet prevencí.

Cirhóza jater

Cirhóze se také říká tvrdnutí jater. Je jedním z nejčastějších onemocněním jater. Již název nemoc plně charakterizuje. Živá tkáň jater při ní tuhne a játra přestávají plnit svou funkci. Cirhózou jater je ohrožen prakticky kdokoliv bez ohledu na věk, pohlaví či rasu. Existují však dvě skupiny lidí, které mají riziko vzniku cirhózy mnohonásobně vyšší než ostatní. První rizikovou skupinou jsou lidé se žloutenkou typu B a C. Pokud pacient není včas a řádně léčen, přechází žloutenka do tzv. chronického stádia, které vede právě až k cirhóze jater. Druhou rizikovou skupinou jsou alkoholici nebo osoby velmi často konzumující alkohol. Podle vědeckých testů bylo prokázáno, že k rapidnímu zvýšení rizika cirhózy stačí každodenní konzumace množství alkoholu, jaké obsaženo v jednom půllitru piva. Zrádné na cirhóze je to, že v počátku nemoci nejeví žádné příznaky. Přitom pro úspěšnou léčbu je třeba nemoc odhalit, co nejdříve. V pozdějším stádiu, kdy už je tkáň jater trvale poškozena se přidávají příznaky jako je nevolnost, nadýmání, nechutenství, zažloutlé oční bělmo, bolesti na pravé straně pod žebry, únava. V tomto stádiu cirhózy pak jedinou pacientovou šancí zůstává transplantace.

Žluté bělmo – příznak nefunkčních jater, autor: Thomas F. SellersŽluté bělmo – příznak nefunkčních jater, autor: Thomas F. Sellers

Rakovina jater

Rakovina jater patří mezi onemocnění, které jsou těžko léčitelná a velmi často končí smrtí pacienta. Příčiny a příznaky rakoviny jater jsou téměř stejné jako u cirhózy. K těmto příznakům se u rakoviny přidává i úbytek na váze, horečka a jasně znatelné cévy pod kůží.Vždyť také téměř tři čtvrtiny všech případů rakoviny jater vznikají z neléčené cirhózy. Zbytek případů tvoří pacienti s jiným typem rakoviny, která metastázovala do jater. Nejčastěji to bývá rakovina tlustého střeva a rakovina plic.

Rakovina jater, autor: HaymanjRakovina jater, autor: Haymanj

Článek Onemocnění jater - cirhóza a rakovina byl publikován 24. června 2010 v 20.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...