Solárium: jak je to s jeho škodlivostí?

Tagy:  opalování, solárko, krém, UV záření, zdravá, rakovina kůže, opálení, vrásky, melanom

Sponzorované odkazy:

Solárium: jak je to s jeho škodlivostí?

Toužíte po krásné opálené pokožce a přemýšlíte o tom, že začnete navštěvovat solárium? Pak se jistě vyplatí zjistit si důležité informace o účincích solárií a rozhodnout se, stojí-li za to.

Bronz versus porcelán

Po opálené pokožce touží kde kdo, je považována za svůdnou a exotickou. Je to velkým obratem od dob, kdy si ženy hlídaly svou porcelánově bílou pleť jako znak urozenosti. Opálená pokožka vypadá sice velmi přitažlivě, paradoxně však rychle stárne a UV záření zapříčiní dřívější a výraznější vrásky a ztrátu pevnosti pleti. Pokud však po krásně bronzové kůži přeci jen prahnete, vyplatí se o ni co nejstarostlivěji pečovat a pravidelně navštěvovat dermatologa.

(Ne)škodné solárium

Touha po krásné opálené pokožce která rázem působí pevněji a zdravěji žene mnohé z nás do extrémů. Pravidelné uléhání mezi zářící solární trubice již patří do denního programu mnoha žen i mužů. Zamýšlí se vůbec nad tím, jak to jejich zdraví může ovlivnit v horizontu deseti let?

Solárium stejně jako skutečné sluneční paprsky působí na naší pokožku UV zářením, jehož část může být pro zdraví velmi škodlivá. UV záření poškozuje pleť a podílí se také na vzniku nebezpečné rakoviny kůže. Se sluněním či opalováním v soláriu by se to rozhodně nemělo přehánět. I pouze občasné opalování může mít nepříznivé účinky na náš organismus. Je proto nezbytné chránit se opalovacími prostředky, které pronikání UV záření alespoň částečně zamezují. Solárium je stejně nebezpečné jako skutečné sluneční paprsky a je jen nás, budeme-li se zdraví škodlivému působení vystavovat.

Autor: Ivan MarianelliAutor: Ivan Marianelli

Umí solárium léčit?

Negativ bychom na soláriích našli jistě mnoho. Vyvolání rakoviny kůže je jedním z nejnebezpeč­nějších. Mimo všechno škodlivé působení však dokáže solárium i pomoci. Řeč není o bronzové pokožce ale o účincích, které má například na akné či podobné kožní problémy. Podobných obtíží nás solárium může zbavit a i proto bývá předepisováno jako léčebná kúra (v rozumném množství samozřejmě).

Zdravé opálení

Realitou bohužel je, že zdravě opálit se prakticky nelze. Náhradou za UV záření mohou být samoopalovací spreje či krémy, případně také nástřik, který se provádí ve specializovaných salónech. Výsledky nemusejí být vždy takové, jaké chceme, ale mnoho jiných možností v dnešní době ještě nemáme.

Náhradou za solárium jsou třeba samoopalovací krémyNáhradou za solárium jsou třeba samoopalovací krémy

Článek Solárium: jak je to s jeho škodlivostí? byl publikován 10. července 2010 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...