Zdravé a klidné spaní - 5 tipů jak na něj

Tagy:  spánek, spaní, buzení, nespavost, usínání, energie

Sponzorované odkazy:

Zdravé a klidné spaní - 5 tipů jak na něj

Spánek k životu potřebujeme. Naspat dostatečný počet hodin je zdravé nejen pro tělo, ale též pro náš psychický stav. Spaní si mnohdy dokážeme náramně užít, může se však také stát, že za celou noc nezamhouříme oči. Jak vyzrát na nespavost a dostat se do nádherné říše snů hned po ulehnutí do peřin?

Obecné zásady pro klidný spánek

Aby byl náš spánek ničím nerušený, je potřeba postarat se o klid a ticho v naší ložnici. Tento pokoj by se proto měl nacházet v části domu, kde nás nebude doprovázet hluk z ulice. Ložnice by měla být zařízená ve světlých pastelových barvách, uklidňující barvou je zelená či modrá. Ložnici je dobré nespojovat s pracovnou a práci si nebrat ani do postele. Ta by měla sloužit výhradně pro náš spánek.

Zásada zní nepřevalovat se

Odborníci radí, nepřevalovat se do nekonečna v posteli. To znamená jednoduchou věc. Nemůžete-li zrovna zabrat, opusťte postel a začněte se věnovat nějaké nenáročné manuální činnosti, která bude v nejlepším případě velmi monotonní. Kromě toho, že nestrávíme zbytečné hodiny ve snaze usnout, nás jiná činnost velmi často uspí a po návratu do postele nám nebude dělat problém přenést se do říše snů.

Recept od babičky, na kterém si pochutnáme

Jistě se setkáme s mnoha prostředky, které nám pomohou usnout. Jedním z nich je osvědčené a oblíbené teplé mléko s medem, po němž bychom měli usnout sladkým spánkem. Tento chutný koktejl nebude pravděpodobně působit na všechny, ale za zkoušku to jistě stojí. Ocení jej navíc i rodiče malých dětí, které se v postýlce převalují, ne a ne usnout.

Babiččin recept na spaní, autor: AMagillBabiččin recept na spaní, autor: AMagill

Uklidněte psychiku

Velmi často se nám nedaří usnout v době, kdy jsme pod tlakem, řešíme velké starosti či nás tlačí pracovní termíny. V takovém případě máme plnou hlavu nepříjemných myšlenek a na náš spánek to může mít podivuhodně velký vliv. Právě proto se vyplatí na chvíli vypnout. Dopřát si klidný harmonický večer, zajít si na masáž či si doma napustit horkou koupel. Na provonění horké lázně, ale i naší ložnice, nám mohou posloužit éterické oleje. Oblíbený a populární je levandulový éterický olej, který uklidňuje a pomůže nám usnout. Vyzkoušet můžeme také heřmánek. Vůně by nám měla být především příjemná, rozhodně je dobré dát si pozor, aby nebyla příliš intenzivní. To by na klidné spaní mohlo mít efekt naprosto obrácený.

Článek Zdravé a klidné spaní - 5 tipů jak na něj byl publikován 4. září 2010 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...