V těhotenství se příliš nevyspíte. Víte, jaká poloha spánku je nejlepší?

Sponzorované odkazy:

V těhotenství se příliš nevyspíte. Víte, jaká poloha spánku je nejlepší?

V třetím trimestru trápí všechny nastávající maminky jedna společná věc – potíže se spánkem. Bolí vás kyčle, ramena, se zvětšujícím se bříškem je velmi nepohodlné spaní na zádech a tak se celé noci převalujete. Pokud se k tomu přidají ještě letní teploty, o kvalitním a nepřerušovaném spánku si můžete nechat jenom „zdát“.

Možná je to tak zařízeno, že nás maminky příroda připravuje na probdělé noci s malým kojencem, ale i tak si můžete ulevit, pokud zvolíte správnou polohu, popřípadě některé vychytávky, jako je třeba měkký polštář mezi kolena, či podložení velkého bříška při spaní na boku.

První trimestr

Během prvního trimestru vám bříško nepřekáží a tak se pohodlně vyspíte jak na břiše, tak i na boku a na zádech. Důležitá je kvalitní matrace a polštář, který poskytuje šíji dostatečnou podporu.

Druhý trimestr

Od druhého trimestru byste se měla spaní na břiše spíše vyhýbat, i když třeba máte ještě malé bříško, není to pohodlné pro vás a ani pro plod, můžete mít křeče, potíže s krční páteří, tato poloha může stlačovat dělohu a zhoršovat zásobení krví.

Spánek na zádech je v druhém trimestru pohodlný, pokud se vám začne motat hlava, či se vám začne hůře dýchat, polohu změňte, zvětšující se děloha může blokovat dolní dutou žílu, ale i působit na aortu a můžete se hůře okysličovat. Od tohoto trimestru je nejlepší spaní na boku – ideálně na tom levém.

Třetí trimestr

Poslední tři měsíce těhotenství bude ideální ležet na boku, díky čemuž nebudou utlačovány žily, nebudou se vám vracet žaludeční kyseliny, nebude vás pálit žáha, když si vypodložíte měkkým polštářem prostor mezi koleny, ulevíte kyčlím i bederní páteři, která v tomto období dostává během dne opravdu „zabrat“.

Samozřejmě můžete polohy střídat, pokud ležíte na zádech, vypodložte si postel v hlavové části, popřípadě se řádně vypodložte polštářky, abyste měla hrudník a hlavu výše než žaludek, aby vás netrápilo pálení žáhy. Na trhu jsou nejrůznější speciální polštáře, které těhotným toto období pomáhají přečkat, ať už polštáře z paměťové pěny, které uleví šíji, či klínové polštáře na podložení nohou, či bederní podpěry.

Článek V těhotenství se příliš nevyspíte. Víte, jaká poloha spánku je nejlepší? byl publikován 20. července 2022 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...