Jitrocelový sirup – k čemu je dobrý?

Tagy:  jitrocel, sirup, nachlazení, imunita, echinacea, vitamín C, kašel, angína

Sponzorované odkazy:

Jitrocelový sirup – k čemu je dobrý?

Obrátit se na matičku přírodu, když je nám ouvej, není vůbec špatný nápad. Mnohdy funguje lépe než televizí propagované syntetické barevné tabletky. A co že je ten jitrocelový sirup a k čemu je dobrý?

Jitrocel, zázrak z luk a polí

Jitrocel, přesněji řečeno jitrocel kopinatý je vytrvalá rostlina hojně se vyskytující v našich zeměpisných šířkách. Mnozí ji dokonce považují za plevel, protože téměř vždy okupuje zahrady. Roste totiž bez problému prakticky všude.

Jitrocel sám o sobě se může pyšnit celou řadou žádoucích účinků. Prospěšný je při nachlazení. Využívá se proti kašli, má rovněž protizánětlivé a antibiotické účinky. Kašel není jediným onemocněním, k jehož léčbě se jitrocel používá. Blahodárně působí také při vředech v oblasti žaludku, dvanáctníku i tlustého střeva.

Nejčastěji se jitrocel užívá ve formě odvarů, kapek či právě sirupu.

Autor: StaraBlazkovaAutor: StaraBlazkova

Kdy je jitrocelový sirup nejlepší

Jitrocelový sirup je obecně vhodný jako podpůrný prostředek při léčbě veškerého nachlazení. Mimo kašle a zánětů horních cest dýchacích se používá také při angínách, má rovněž blahodárné účinky pro astmatiky. Látky v něm obsažené způsobují zpomalení tvorby hlenu, jeho snadnější vykašlávání. Další silice, které v něm bývají obsaženy, pomáhají uvolňovat dýchací cesty. Látka zvaná aukubin pak pozitivně působí na trávicí trakt, zejména žaludek a tlusté střevo.

Jitrocelový sirup, pochoutka nejen pro děti

Jitrocelový sirup, podobně jako všechny sirupy tohoto typu, má výrazně sladkou chuť. Je v něm sice obvykle cítit kapka bylinek, ale to nebrání tomu, aby si ho děti oblíbily. Sirup tak může být poměrně příjemným prostředkem při nachlazeních.

Další varianty jitrocelového sirupu

Jitrocelový sirup je vyráběn v mnoha různých variantách. Může být například obohacený o vitamíny či o výtažky z echinacey. Díky tomu se k jeho už tak příznivým účinkům přidávají další. V době chřipkových epidemií, ale i pouhého nachlazení tak může být velmi užitečným pomocníkem.

Díky dalším látkám obsaženým v sirupu působí také na imunitní systém, posiluje ho, zrovna jako působí na celou řadu dalších těžkostí, které nachlazení způsobuje. Například vitamín C pomáhá rovněž k hojení dásní, které při onemocnění často trpí na afty.

Klasický jitrocelový sirup obsahuje velké množství cukru, není tedy použitelný pro diabetiky. K dostání jsou však i verze bez cukru, které mimo diabetiky potěší také všechny, kteří cukru neholdují.

Článek Jitrocelový sirup – k čemu je dobrý? byl publikován 11. února 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...