Mononukleóza - příznaky a léčba

Tagy:  mononukleóza, polibková nemoc, EB virus

Sponzorované odkazy:

Mononukleóza - příznaky a léčba

Mononukleóza nebo také polibková nemoc je často velmi podobná obyčejné angíně. Narozdíl však od angíny může mít, hlavně pro dospělé, za následek propuknutí závažnějšího onemocnění.

Co je mononukleóza?

Mononukleóza je infekční onemocnění, které je způsobeno virem Epstein – Barrové. K jeho přenosu dochází slinami, tedy při již zmiňovaném líbání či při kontaktu s věcmi, které přijdou se slinami do styku, jako např. sklenice. Onemocnět mononukleózou je možné jen jednou, jelikož si tělo po prodělané nákaze vytvoří protilátky a stává se doživotně proti mononukleóze imunní.

Jaké jsou příznaky mononukleózy?

Příznaky mononukleózy jsou zpočátku snadno zaměnitelné s příznaky jiných infekčních onemocnění. Mezi tyto příznaky patří:

  1. Horečka – pohybuje se kolem 39ºC až 40ºC, je často doprovázená únavou a bolestmi svalů a kloubů
  2. Únava – zde mluvíme o únavě silné a dlouhodobé. Objevuje se i týdny před propuknutím dalších příznaků. Může dokonce vést i k propuknutí únavového syndromu.
  3. Bolesti v krku – stejně jako u angíny či chřipky
  4. Zvětšení lymfatických uzlin – pro monukleózu je typické souměrné zvětšení obou uzlin v krku.
  5. Zvětšení jater
  6. Zvětšení sleziny
  7. Úbytek hmotnosti
EB virus. Autor: Liza GrossEB virus. Autor: Liza Gross

Kdo je mononukleózou ohrožen?

Riziko onemocnění mononukleózou má úplně každý. Liší se však průběh nemoci, podle toho v kterém věku člověk onemocní. Nejlépe nemoc zvládají děti a mladiství, u těch se často nemoc vyskytne bezpříznakově či jen se slabými příznaky. U dospělých nemoc probíhá obtížněji a bývá často provázena řadou komplikací, jako:

  • oslabení imunity
  • onemocnění srdce
  • zánět mozkových blan
  • zápal plic
  • zánět horních cest dýchacích
  • onemocnění jater
  • žloutenka
  • onemocnění sleziny
  • ztížené polykání
  • streptokoková angína

Jak se mononukleóza léčí?

Protože je mononukleóza podobná jiným infekčním onemocněním, lze ji bezpečně poznat z odběru krve. Pro mononukleózu je typické zvýšení jaterní enzymů, zvýšená tvorba bílých krvinek a rychlé reakce imunitního systému.
Léčba mononukleózy je běh na dlouhou trať a obvykle trvá asi 6 měsíců, než se pacient zcela uzdraví. U lehčích forem se pacient léčí ambulantně, u těžších musí být hospitalizován v nemocnici na infekčním oddělení. Nasazena bývá přísná jaterní dieta, klid a podle příznaků i podávání antivirotik.

Článek Mononukleóza - příznaky a léčba byl publikován 23. října 2010 v 20.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...