Chili papričky nejsou jen kořením, ale i lékem

Tagy:  koření, kapsaicin, rakovina, vitamín C, chili

Sponzorované odkazy:

Chili papričky nejsou jen kořením, ale i lékem

Málokdo si uvědomuje, že koření, které dnes a denně vídá na poličce nad kuchyňskou linkou nabízí mnohem více, než jen ochucení nesčetného množství pokrmů. Pálivá chuť chilli papriček je pro mnohé velmi přitažlivá a rádi si ji hojně dopřávají. Kromě dráždění chuťových buněk dokáží však tyto ďábelsky pálící papričky mnohem víc.

Bez papriček by to nebylo ono

Ať již příznivci pikantních chutí jsme, či nikoli, existují recepty které by se bez červených ostrých chilli papriček zkrátka neobešly. Nic se nesmí přehánět, to je jisté. S báječnými chilli papričkami se však příliš omezovat nemusíme, možná totiž více než jejich chuť oceníme jejich příznivé účinky. Na zdraví mají blahodárný vliv a působí v mnoha směrech ke zlepšení fyzického stavu.

Drobné, ale nezapomenutelné, autor: RambergMediaImagesDrobné, ale nezapomenutelné, autor: RambergMediaImages

Za vše může kapsaicin

Kapsaicin je látka, která může za ostrou pálivou chuť papriček a mimo to má také silné ozdravné účinky. Tato příznivě působící látka podporuje krevní oběh, snižuje hladinu cukru v krvi a dokonce pomáhá vylučovat endorfiny. Papričky tak pomohou diabetikům a ocení je také kardiaci či lidé se žaludečními vředy. Kapsaicin zrychluje metabolismus a při hubnutí se osvědčí díky schopnostem potlačit chuť k jídlu. Červené chilli papričky navíc obsahují vitamín C a zároveň jsou zdrojem vitamínu A. Sušené či drcené chilli papričky se velmi snadno uchovávají a jsou tak vždy po ruce.

Široké spektrum účinků chilli papriček

Pálivé chilli papričky dokáží ulevit od bolesti a lokálně umrtvit. Pomohou od bolesti při artritidě, mají antibakteriální vlastnosti působí protizánětlivě. Konzumace chilli pomůže snížit hladinu cholesterolu a snížit krevní tlak. Své pozitivní účinky již předvedly v mnohých laboratořích, my si je proto můžeme bez starostí dopřát a těšit se lepšímu a pevnějšímu zdraví.

S chilli proti rakovině

Vědci zkoumající působení chilli papriček na náš organismus objevili jejich mnohé pozitivní účinky, mimo jiné také ničení rakovinných buněk. Rakovina je nemoc, se kterou se v různých formách potýká mnoho lidí a účinné léky na ní stále ne a ne přijít. Odborníci však zjistili, že kapsaicin obsažený v chilli dokáže rakovinné buňky ničit a tím pomoci v ozdravném procesu. Domnívají se proto, že právě kapsaicin by mohl tvořit významnou složku léků vyvinutých pro boj se zhoubným karcinomem.

Nabídka je pestrá, autor:Bjorn BergheimNabídka je pestrá, autor:Bjorn Bergheim

Článek Chili papričky nejsou jen kořením, ale i lékem byl publikován 10. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...