4 tipy, jak nahradit sůl

Tagy:  pokrmy, potraviny, sůl, koření, bylinky, pepř, chilli, česnek

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak nahradit sůl

Každý pokrm, který vaříte nebo pečete, je třeba vždy trochu ,,doladit" kořením, neboť samotná chuť masa či zeleniny nebude nikdy tak dobrá. Lidé se naučili nejčastěji používat sůl a sahají po ní tak automaticky, že si ani neuvědomují, že solí prakticky cokoliv. Pakliže krůtímu steaku dodáte šmrnc trochou soli, v pořádku, nicméně máte pocit, že je třeba hojně solit zeleninový salát nebo rýži?

Sůl je sice nejsnadnějším kuchyňským dochucovadlem, které umí používat již malé dítě, nicméně nad jejím působením na lidský organismus se stahují mračna. Lékaři na celém světě a výživový poradci se shodují, že sůl zavodňuje organismus, dehydratuje jej a navíc znesnadňuje hubnutí a vstřebávání důležitých látek. Z toho důvodu by se v kuchyni ideálně neměla vůbec vyskytovat- A že si bez soli nedokážete představit svůj život? pak se naučte používat bylinky a koření, které jsou rozhodně zdravější a jídlo pozvednou do zcela jiné chuťové dimenze.

Pepř

Pepř by rozhodně neměl chybět v žádné kuchyni a naštěstí jej Češi, hned po soli, používají celkem pravidelně. Pepř je sám o sobě velmi výrazný, proto je třeba s ním šetřit, nicméně dokonale se hodí do polévek, omáček, na maso, ale klidně i na snídaňovou omeletu či míchaná vajíčka. Pepř je navíc neuvěřitelně zdraví, proto si jej dopřávejte denně, ideálně čerstvě mletý.

Autor: tr1steroAutor: tr1stero

Chilli

Chilli se k nám dostalo z Indie, kde je alfou a omegou vaření. Indové se zaměřují na pikantní kuchyni a nutno podotknout, že vaří velmi zdravě a jejich metabolismus funguje na plné obrátky. Důvodem je fakt, že chilli podporuje látkovou výměnu a k hubnutí a zdravému životnímu stylu je naprosto geniální. A jak chilli do jídelníčku zařadit? Připravte si například chutné špagety s česnekem, olivovým olejem a chilli papričkou a pakliže si na ně netroufnete, zajděte si do pravé italské restaurace, kde jistě budou na jídelním lístku.

Bylinky

Naprosto nejvhodnější volbou jsou bylinky všeho druhu, díky kterým je jídlo svěží, lehké a skvěle nejenom chutná, ale také voní. Bylinky používejte ideálně čerstvé, neboť jedině tak mají ten správný ,,říz“. Na okně by vám proto neměla chybět bazalka, oregano, tymián nebo máta, ze které připravíte i vynikající čaj.

Česnek

Česnek je neuvěřitelně vděčným dochucovadlem, neboť s jídlem dokáže hotové zázraky. Skvěle si rozumí s masem, ae také s přílohami jako jsou brambory, zelenina a podobně. Česnek je navíc neuvěřitelně zdravý, neboť se jedná o přírodní antibiotikum, jež má protizánětlivé a tím pádem i léčivé účinky. Česneku se v kuchyni nebraňte a pakliže si netroufnete na hovězí na česneku, vsaďte alespoň na jednoduchou česnečku, která zachutná celé rodině.

Autor: Chris De La RosaAutor: Chris De La Rosa

Článek 4 tipy, jak nahradit sůl byl publikován 9. dubna 2015 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...