4 tipy jak dochutit jídla

Tagy:  hořčice, chilli, skořice, stévie, potraviny, jídlo

Sponzorované odkazy:

4 tipy jak dochutit jídla

Mnoho potravin je samo o sobě takřka bez chuti, avšak když jim dodáte špetku správných dochucovadel, okamžitě se promění v něco netradičního a jedinečného. Dochucovadel je nekonečně mnoho a zdaleka ne všechna jídla mohou být ozvláštněna solí, pepřem nebo dokonce cukrem. Pokud jste si zvykli solit a sladit vše, co připravujete, pak pravděpodobně vaše tělo zadržuje vodu a nejspíš trpíte také nadváhou. Podívejte se na tipy, čím dochutit jídla, abyste zbytečně nepřibírali a zároveň si opravdu pochutnali.

Dijonská hořčice

Zatímco majonéza je neuvěřitelně tučná a v jídelníčku by se měla objevovat jen minimálně a spíše výjimečně, dijonská hořčice je o poznání zdravější a vyváženější, co se surovin a živin týče. Dijonská hořčice je skvělým dochucovadlem salátů a steaků z masa i ryb. Připravte si například chutnou zálivku na zeleninový salát z dijonské hořčice, olivového oleje, citronové šťávy a libovolných bylinek.

Autor: Naotake MurayamaAutor: Naotake Murayama

Chilli

Dalším skvělým dochucovadlem na mnoho jídel je samozřejmě chilli. Toto koření je staré tisíce let a přesně tak dlouho je také populární a používáno. Dnes se chilli využívá po celém světě, a to v mnoha kulturách a kuchyních. Milujete indická, mexická nebo thajská jídla? Pak by chilli ve vaší kuchyni nemělo chybět. Chilli je nejenom chutné, ale také zrychluje metabolismus a pomáhá vypudit bacily z těla.

Skořice

Zapomenout bychom samozřejmě neměli ani na vynikající skořici. Něco skořicové jedl snad každý, neboť právě skořice se objevuje i v běžných potravinách jako je pečivo, koláče nebo třeba kupované jogurty se skořicovou příchutí. Skořice je sama o sobě sladká, aniž by obsahovala cukr, proto ji můžete používat jako zdravou alternativu při slazení dezertů. Přidávejte skořici do domácích buchet, připravte si pudink s přídavkem skořice anebo ji přimíchejte do snídaňové ovesné kaše.

Stévie

Mnozí žijí v domnění, že jsou umělá sladidla skvělou náhražkou rafinovaného cukru. Sladidla však se zdravou stravou nemají nic společného a dokonce jsou mnohdy považována za nezdravou alternativu slazení. Pořiďte si proto raději stévii. Jedná se o přírodní extrakt, který je až 4× sladší než klasický bílý cukr. Stévii lze přidávat všude tam, kde nechcete zbytečně sladit cukrem.

Autor: Kim SieverAutor: Kim Siever

Článek 4 tipy jak dochutit jídla byl publikován 6. února 2017 v 14.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...