Zubní implantáty – informace v kostce

Tagy:  zuby, čelist, zubař, zákrok, zubní hygiena, životnost, umrtvení

Sponzorované odkazy:

Zubní implantáty – informace v kostce

Ať již jsou okolnosti jakékoli, občas se dostaneme do situace, kdy je nezbytné využít zubního implantátu, který nahrazuje skutečný zub. Na první pohled jej prakticky nerozeznáme a přitom poslouží stejně, jako zub vlastní.

Proč zubní implantát

Zubních implantátů se využívá zejména v případech, chceme-li nahradit jeden zub, či řadu několika chybějících zubů vedle sebe. Pomocí implantátů lze však nahradit dokonce celé zubní patro. Jedná se o zákrok, který nám provede zubní lékař ve své ordinaci pod lokálním umrtvením. Proces je tak bezbolestný a trvá v průměru půl hodiny na jeden zub. Postupy se od sebe mírně liší a délka zákroku je tak pouze orientační.

Proces zavádění zubního implantátu

Zubní implantáty nahrazují skutečné zuby a jsou upevňované přímo do čelisti. Materiál, používaný na jejich výrobu je titan a nejčastěji mají tvar šroubku. Na tento zubní implantát je po jeho zavedení a zhojení připevněna umělá zubní korunka, či můstek. Zakotvení v čelisti nám provádí zubní lékař na zubařském křesle v případě potřeby i okamžitě po vytažení zubu. Po upevnění implantátu bývá nutné nechat místo zhojit. To může trvat 1 až 3 měsíce. V některých případech lze od tohoto čekacího období upustit a umělou korunku nasadit současně s implantátem. Obvykle však budeme nejprve nosit implantát provizorní, snímatelný, který bude definitivním nahrazen za několik týdnů.

Po zavedení ještě není po starostech

Zavedení zubního implantátu nám vyřeší nejen estetické, ale i mnohé další problémy. Přesto však není po starostech. O zubní implantáty je především nezbytné dobře se starat. Zanedbávání zubní hygieny by mohlo mít katastrofální následky. Proto je potřeba zuby velmi důkladně čistit a nespoléhat se přitom pouze na jediný zubní kartáček. Využívat by se mělo rovněž mezizubního kartáčku a dalších pomocníků.

Se správnou a především velmi pečlivou péčí si zajistíme dlouhé a bezproblémové fungování implantátu. Jeho životnost sice není omezena, časem se však jeho kvalita může zhoršovat. Mezi nejvýznamnější faktory patří již zmiňovaná hygiena, objem čelistní kosti, to zda pacient kouří a mnoho dalších.

Ceny zákroků

Cena jednotlivých zákroků se může výrazně lišit a to především na základě různé kvality zvoleného materiálu. I postupy se mohou lehce odlišovat avšak nejlevněji lze jeden implantát pořídit za cenu kolem 10ti tisíc korun. Průměr hovoří o zhruba 18 000 Kč.

Článek Zubní implantáty – informace v kostce byl publikován 16. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...