Syrovátka a její blahodárné účinky na organismus

Tagy:  koktejl, sušená syrovátka, nápoj, vitamíny, minerály, pleť

Sponzorované odkazy:

Syrovátka a její blahodárné účinky na organismus

Syrovátka se začíná pomalu ale jistě těšit velké oblibě. Není divu, jejím zařazením do jídelníčku obohatíme náš organismus o celou širokou škálu vitamínů a minerálů, které našemu tělu prospívají. Syrovátka se navíc snadno uchovává a jednoduše připravuje a může tak být kdykoli k dispozici.

Jak syrovátka vzniká

Syrovátka vzniká při srážení mléka, kde ji rozpoznáme jako žlutozelenou tekutinu. Pro domácí použití však kupujeme syrovátku ve formě bílého prášku, který rozmícháme v teplé vodě a získáme tak mléku podobný nápoj. Mnoho toho však s mlékem společného nemá. Syrovátkový nápoj si můžeme připravit jako svačinu, či jej posnídat místo sklenice obyčejného mléka.

Na živiny bohatá syrovátka

Syrovátka se stala oblíbenou součástí zdravého životního stylu. Využít jí lze během nejrůznějších diet či ji pravidelně popíjet pro její blahodárné účinky na celý organismus. V syrovátce se nachází mnoho nezbytných živin a vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Co se minerálů týče, naše tělo ocení draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a zinek. Syrovátka navíc obsahuje také biotin, niacin a kyselinu listovou. Přítomna je také laktóza neboli mléčný cukr a bílkoviny. Zkrátka je bohatým zdrojem mnoha různých látek, které prospívají celému našemu tělu. V našem jídelníčku tak rozhodně bude působit blahodárně. Organismus její skvělé účinky jistě uvítá.

Účinky syrovátky na naše zdraví

Konzumací syrovátky doplníme tělu nejen nezbytné vitamíny a minerály, tento skvělý produkt celkově pročišťuje organismus a podílí se na lepším trávení, čistí střeva a pomáhá obnovit přirozenou mikroflóru. Podílí se také na odbourávání tuků a tak jej ocení lidé při nejrůznějších redukčních dietách. Významným pomocníkem je i během detoxikačních kúr. Dále pozitivně ovlivňuje stavbu zubů a kostí. Obsah bílkovin se podílí na stavbě svalstva. Syrovátka podporuje činnost ledvin, snižuje hladinu cholesterolu a upravuje metabolismus.

Příprava syrovátky

Připravit si doma syrovátkový nápoj je velice jednoduché. Sušená syrovátka, která má podobu bílého prášku, je k dostání v každé lékárně či v obchodech se zdravou stravou. Doma ji stačí dobře rozmíchat ve sklenice teplé vody a je připravena k podávání. Pro přípravu studeného syrovátkového nápoje je lepší použít mixér, protože s jejím rozmícháním by mohly být potíže. K nápoji ze syrovátky lze přidat také ovoce, či jej ochutit ovocnou či zeleninovou šťávou.

Článek Syrovátka a její blahodárné účinky na organismus byl publikován 11. prosince 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...