Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce

Tagy:  mléčné výrobky, produkty, pleť, pokožka, ekzém, pokrmy, kosmetika

Sponzorované odkazy:

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce

Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Zhruba z poloviny máme tedy za stav naší pokožky zodpovědnost. Výzkumy dokazují, že pleti velmi svědčí konzumace mléka a mléčných výrobků.

Jestliže například nepřijímáme dostatečné množství vitamínu B6, praskají nám často koutky. Nedostatek zinku v dětském věku může způsobit různé ekzémy či lupénku. „V posledních letech výrazně stoupá počet pacientů s atopickým ekzémem. Je prokázáno, že této nepříjemnosti můžeme předcházet, pokud konzumujeme probiotika, antioxidanty a nenasycené mastné kyseliny,“ vysvětluje dermatoložka Mudr. Monika Arenbergerová z Dermatovene­rologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

Mléčné výrobky výrazně potlačují atopický ekzém, autor: USDAgovMléčné výrobky výrazně potlačují atopický ekzém, autor: USDAgov

Probiotiky nejen na atopický ekzém

Probiotika jsou živé doplňky stravy, jež pozitivně ovlivňují mikrobiální střevní rovnováhu. „Řada studií dokázala, že zvyšují odolnost našeho organismu. Najdeme je především v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou například jogurty, zákysy, kefíry. Výzkumy dokonce prokázaly, že pokud užívají probiotika těhotné a kojící ženy, působí to coby prevence atopického ekzému u jejich dětí,“ konstatuje dr. Arenbergerová. Proč zrovna probiotika, jak působí na náš organismu, jak zlepšují naši imunitu? „Na základě kontaktu probiotik se střevním epitelem dochází k uvolňování mediátorů (cytokinů) a aktivují se zároveň imunitní buňky. Tyto mediátory, části bakterií a buňky imunitního systému mohou být transportovány krví do ostatních orgánů, včetně kůže, kde mohou pozitivně ovlivňovat imunitní odpověď. Jedná se o tzv. bio-indukci,“ objasňuje dr. Arenbergerová. Probiotika kromě předcházení nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí zároveň obnovují střevní mikroflóru po užívání antibiotik, mají protinádorový účinek, nebo jsou prevencí respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí.

Přírodní „mléčná“ kosmetika

Mléko a mléčné výrobky jsou skvělé nejen k využití zevnitř organismu, ale i zvnějšku. „Odnepaměti se mléko a syrovátka používají ke koupelím. Představují totiž oblíbené suroviny přírodní kosmetiky. Jsou bohaté na vitamín B, proteiny a minerály. Naši pokožku příjemně zjemňují a zvláčňují, dodají ji lesk a jemnost. Další z možností, jak využít produkty z mléka, jsou pleťové masky či vlasové zábaly. Není nic jednoduššího než smíchat bílý jogurt s trochou medu a žloutkem a aplikovat tuto masku na obličej. Vlasy skvěle vyživíme směsí mléka, žloutku, medu a olivového oleje.
A co když se vám někdy spálí obličej od sluníčka? „Vyzkoušejte osvědčený recept jižanských zemí – bílý jogurt bohatý na probiotika. Nejenže chladí, ale posiluje i lokální imunitu kůže a urychluje hojení. Na spáleniny pomáhají i obklady z mléka či potření postiženého místa tvarohem,“ radí MUDr. Monika Arenbergerová.

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce byl publikován 2. dubna 2013 v 15.00 v rubrice Zdraví a Krása. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...