Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Špalda, obilovina nám nejbližší
Sponzorované odkazy:
Špalda je v současnosti poměrně zanedbávaný druh pšenice. Je to velká škoda, protože její kvality tu klasickou pšenici „strčí do kapsy“.
Špalda je druh pšenice, který se pěstuje již po tisíce let a neprošel procesy šlechtění. Díky tomu si zachovala řadu charakteristických vlastností a je pro nás přirozeným zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů, zrovna jako důležitých sacharidů. Z vitamínů je třeba jmenovat hlavně vitamíny skupiny B, z minerálů draslík, hořčík, fosfor a zinek.
Mimo cenných látek má pro nás špalda ještě jeden bonus – dle odborníků totiž působí blahodárně na imunitní systém.
Rozdílů mezi klasickou pšenicí a špaldou je mnoho. Dnes klasicky pěstovaná pšenice je rostlinou vyšlechtěnou. Špalda je sice kvalitnější a má větší přínos pro konzumenta, šlechtěná pšenice však přináší vyšší výnosy a lépe se hodí pro některé účely potravinářského průmyslu. Zde se také dostáváme k problému, který zůstává v pozadí. Zatímco se o sóje či kukuřici hovoří negativně v souvislosti s genetickou modifikací, u pšenice se na to zapomíná. Přitom pšenice je geneticky modifikována už po mnoho století a tvoří hlavní složku našeho jídelníčku.
Pro spotřebitele má špalda mnoho přínosů. Oproti klasické pšenici má zvýšený obsah vitamínů a minerálů zrovna jako kvalitních bílkovin. I její pěstování s sebou nenese taková negativa, jako je tomu u klasické pšenice. Nevyužívá se tolik chemikálií, špalda se tedy blíží kvalitou ekologickým produktům.
Pšenice špalda obsahuje velké množství lepku, kterému se připisuje vysoká kvalita. V některých zdrojích se však můžeme dočíst, že je špalda vhodná i pro celiaky. To je samozřejmě omyl, v žádném případě nelze špaldu do bezlepkové diety doporučit.
Za jistých okolností může být špalda nadějí pro osoby, které jsou citlivé na určité množství či kvalitu lepku. Špalda je totiž u nás původně pěstovaný druh pšenice, neprošla žádným šlechtěním, je tedy přirozenou součástí našeho jídelníčku. Z tohoto důvodu na ni některé osoby nemusí reagovat, i když jsou na klasickou pšenici citlivé. Zde jde o to vyzkoušet s opatrností.
Špaldu lze použít stejně jako běžnou pšenici. Ze špaldové mouky lze vařit i péct, jak jsme běžně zvyklí. Výborná je také naklíčená špalda, která mimo svěží chuti přinese i řadu cenných látek.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.