Léčivé jarní bylinky, zázrak přírody

Tagy:  bylinky, jaro, únava, čaje, odvary, nachlazení, přírodní medicína, detoxikace

Sponzorované odkazy:

Léčivé jarní bylinky, zázrak přírody

Příroda se pomalu probouzí a s ní i první jarní rostlinky. Pro mnohé jsou sice důvodem k radosti, ne vždy je však objevena jejich ohromná síla. Jsou totiž plné energie a také vitamínů, minerálů a dalších tělu užitečných látek. Stačí si jen vybrat a vypravit se na procházku do přírody.

Nejen na únavu

Jaro sice přináší nabíjející sluneční paprsky, mnozí však paradoxně trpí jarní únavou. Právě bylinky a jejich správná volba přitom mohou mnohé vyřešit. Kromě únavy odstraní i další neduhy, posílí naši imunitu, pomohou k lepšímu trávení nebo třeba podpoří procesy hojení.

Sbírejte či pěstujte, jak je libo

Sběr bylinek samozřejmě podléhá jistým pravidlům. Nejdůležitější je výběr lokality vhodné pro sběr, vyhnout bychom se měli jakémukoliv znečištění. Pokud kus čisté přírody v blízkosti nemáte, můžete si některé bylinky jednoduše vypěstovat.

Kopřiva nejen na čaj

Kopřiva se dá upravovat na mnoho způsobů a vždy bude mít ohromný přínos pro naše tělo. Sbírají se mladé zelené kopřivy. Ty se potom nejčastěji upravují tepelně. Základem je kopřivový čaj, který má výborné čistící účinky. Je močopudný, takže napomáhá odplavování toxinů z těla. Kopřiva navíc rozpouští hleny, vhodná je také při akné, ekzémech, dobře se osvědčila rovněž u diabetiků. Jinak obsahuje také vitamín C, betakaroten, vápník a železo. Mimo čaje ji lze použít zrovna tak do jídel, například s ní nahradit špenát.

Zářivé petrklíče nejsou jen potěchou pro oko

Mezi nejkrásnější jarní kvítky patří bezesporu petrklíč neboli prvosenka jarní. Sbírají se jak kořeny a oddenky, tak i květy a listy. Uplatnění nachází zejména u nachlazení, chřipek, onemocnění dýchacích cest, ale také třeba pomáhá s vylučováním drobných močových kaménků.

Sedmikráska pro zdraví i krásu

Sedmikráska je půvabná rostlinka s drobnými kvítky, které v sobě však ukrývají téměř zázračnou moc. Obsahují totiž celou řadu látek, které nám pomohou ke zdraví i kráse. Jako ostatní bylinky i sedmikráska je vhodná při nachlazeních, napomáhá vykašlávání, má protizánětlivé účinky, hodí se ale třeba také k péči o pokožku, a to konkrétně při ekzémech, lupénce, vyrážkách či akné. Rovněž podporuje hojící procesy. Sedmikrásky se obvykle užívají ve formě vývaru z květů, lze je ale přidat třeba i do salátu.

Objevte sílu popence

Popenec je jednou z méně známých bylinek. Má drobnější kvítky tmavě fialové barvy, využívá se však především jeho nať. Užitečný je nejen při nachlazeních, ale také třeba při problémech s trávením, používá se při křečových žílách či špatném hojení.

Popenec, autor: SvdmolenPopenec, autor: Svdmolen

Článek Léčivé jarní bylinky, zázrak přírody byl publikován 21. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...